Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Українці – одні з найдешевших працівників у Європі

0 90

Вартість робочої сили в Україні одна з найдешевших в Європі. Причому з кожним роком українці в реальних цифрах заробляють усе менше. Про це свідчать підрахунки експертів та дані, оприлюднені Державним комітетом статистики.

На початок 90-х років частка оплати праці в собівартості продукції становила в середньому близько 33%, хоча на Заході в цей же період цей показник становив 40-45% (зараз у високотехнологічних галузях – до 60%). На даний момент частка оплати праці в собівартості продукції в середньому не перевищує 10-12%, пише “Дело”.

Якщо ж проаналізувати інформацію по окремих галузях, то дані ще сумніші. Наприклад, у сільському господарстві цей показник становить близько 7%, а в деякі періоди в металургії – менше 1%.

При цьому саме низька вартість робочої сили офіційно є одним із головних факторів конкурентоспроможності національної економіки, що є неприйнятним для держави, яка вважає себе європейською.

Згідно з даними офіційної статистики, у вересні практично третина українців (32,6%) отримувала заробітну плату до 1,5 тис. грн. Частка українців, які заробляють до 2 тис. грн, становить практично половину – 48,5%. Не більше 4 тис. грн отримують близько 85% громадян України.

В Україні збільшилася кількість людей, які почуваються жебраками. При цьому бідних людей стало трохи менше від часів кризи 2008 року – це викликано не поліпшенням їхнього добробуту, а зниженням середніх громадських стандартів. Зауважимо, щоб не почуватися бідними, 54% українців хочуть отримувати зарплату від 2700 гривень на людину в місяць.

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар