Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Дискусії щодо статусу ВСУ

0 91

У приміщенні ВСУ відбувся семінар на тему єдності системи судів загальної юрисдикції. Серед учасників дискусії окрім практиків – верховних суддів та їхніх колег з вищих спеціалізованих та апеляційних судів – були й теоретики- відомі науковці. Останні наполягали на поверненні статусу та повноважень найвищій судовій інстанції. Проте судді-практики з такою думкою не погоджувались.

Так, заступник ВССУ Михайло Вільгушинський у своєму виступі зазначив, що із поверненням повноважень ВСУ найвища судова інстанція почне дублювати функції вищих спецсудів, які стосуються надання роз’яснень судам для встановлення єдиної судової практики.

На що голова Ради суддів України, суддя ВСУ Ярослав Романюк висловився мовою цифр: «Минулого року тільки «з дозволу» вищих спецсудів верховні судді розглянули 500 справ, у яких мало місце неоднакове застосування норм матеріального права. Значить, така практика з ревізіювання ВСУ рішень касаційної інстанції є вкрай необхідною сьогодні».

У цьому його підтримали науковці. Зокрема, доктор юридичних наук, завідувач кафедри державно-правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», суддя КСУ у відставці Микола Козюбра вважає, що основним гарантом єдності системи судів загальної юрисдикції, одним з яких є забезпечення єдності судової практики, повинен стати саме ВСУ. Тому слід відновити його статус, а також частково повернути йому функції касаційної інстанції.

Але це залежить лише від законодавців, адже судді не мають права законодавчої ініціативи. Тому їм залишається лише дискутувати на цю тему.

 

Теги:

повноваження ВСУ, Верховний Суд України

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар