Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Законопроект про ліквідацію ВАСУ

0 95

Комітет Верховної Ради з питань верховенства права і правосуддя на своєму засіданні одноголосно рекомендував парламенту відхилити законопроект № 2349 “Про ліквідацію Вищого адміністративного суду України”, підготовлений чотирма депутатами від фракції “Батьківщина”. Про це повідомив заступник голови комітету, народний депутат Дмитро Шпенов.

Представляючи законопроект на засіданні комітету, парламентар підкреслив, що дана законодавча ініціатива не узгоджується з вимогами Конституції і закону “Про судоустрій і статус суддів”. Його положення не лише необґрунтовані і нелогічні, але і не реалізовуються на практиці, порушать єдність судової системи країни і спричинять додаткові витрати з бюджету.

Крім того, Д.Шпенов відзначив, що документ отримав негативну оцінку Регламентного і Бюджетного комітетів Верховної Ради, Головного науково-експертного управління парламенту, Інституту законодавства ВР, Державної судової адміністрації, Верховного Суду України, Вищого господарського і адміністративного судів і Одеської юридичної академії.

“Ліквідація ВАСУ призведе до того, що система адміністративних судів втратить вищий спеціалізований суд. Пропозиція тимчасово перекласти функції ВАСУ на Верховний Суд України, передбачена законопроектом, прямо противоречить рішенню Конституційного Суду України № 8-рп/2010 від 11.03.2010 року відносно повноважень касаційної інстанції. Таким чином, автори законопроекту просто пропонують на деякий час обезголовити і фактично паралізувати систему адміністративних судів в нашій країні, аби потім створити аналогічний орган. Відзначу, що автономні системи адмінсудів стабільно існують в 13 країнах Європи, у тому числі в Німеччині, Франції, Італії, Польщі, і політичні акції на їхню діяльність не впливають”, – сказав народний депутат.

Також він звернув увагу на те, що створення і ліквідація судів загальної юрисдикції взагалі не відноситься до повноважень парламенту і є прерогативою Президента України.

Теги:

ВАСУ

Джерело:

Адміністративне правоі процес

Автор

Залиште коментар