Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Включення декретної відпустки в страховий стаж: плюси і мінуси

0 163

Нагадаємо, з 1 липня 2013 року набрав чинності закон про внесення змін до деяких законів відносно призначення таі індексації пенсій, яким внесені зміни в закони про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У результаті набуття чинності цього закону в число осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, тепер включені також особи, що перебувають у відпустці в зв’язку з вагітністю і пологами і отримуючі допомогу по вагітності і пологам.

У той же час юрист адвокатського об’єднання Arzinger Алеся Павлінська відзначила, що, на перший погляд, це прогресивна норма. Сам період досить нетривалий і навряд чи корінним чином вплине на суму пенсії, оскільки тривалість такої відпустки, згідно загальному правилу, складає 126 календарних днів, 140 календарних днів при ускладненнях або народженні двійні чи більше дітей, 180 календарних днів для жінок, які постраждади внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, нові норми передбачають сплату єдиного соціального внеску з цих сум як для працедавців (33,2%), так і для самої робітниці (2%), що вже призвело в Україні до зловживань з боку працедавців.

“Якщо перед набуттям чинності вказаного закону деякі працедавці наполегливо рекомендували вагітним жінкам іти в “декретну відпустку” до 1 липня, то згодом нововведення не сприятиме детінізації зарплат і працевлаштуванню вагітних жінок”, — сказала Павлінська.

Як відзначила юрист, нові норми стосуються включення в страховий стаж періоду перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологам саме для призначення пенсії. При цьому для оплати листка непрацездатності цей період зараховується в страховий стаж, як і раніше, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

З 1 січня 2011 року із страхового стажу для оплати листка непрацездатності був виключений період відпустки по догляду за дитиною до трьох років, але він як і раніше включається в стаж для призначення пенсії.

“Враховуючи, що жінки вже втратили істотний шматок стажу для оплати “лікарняних” (майже три роки), навряд чи включення трьох місяців в стаж для призначення пенсії матиме істотне значення”.

Джерело:

Дело

Автор

Залиште коментар