Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

XII позачерговий з’їзд суддів — не на часі

0 110

 

У листі голови Ради суддів України до делегатів 12-го позачергового з’їзду суддів України В.Онопенко нагадав, що рішенням Ради суддів України від 14 березня 2014 року № 14 було визначено дату проведення XII позачергового з’їзду суддів України — 7 квітня 2014 року.

Це «рішення Рада суддів України прийняла на виконання Постанови Верховної Ради України від 24 лютого 2014 року «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді», відповідно до якої на позачерговому з’їзді суддів України запропоновано розглянути питання дострокового припинення повноважень та звільнення з посад суддів Конституційного Суду України, які були призначені з’їздом суддів України, у зв’язку з порушенням ними присяги судді», — йдеться у листі.

Однак проведення XII позачергового з’їзду суддів України стало неможливим через свідоме блокування членами Ради суддів України засідань, які мали відбутися 3 та 4 квітня 2014 року, нагадаймо двічі засідання не відбулися через відсутність кворуму. На цих засіданнях Рада суддів України повинна була прийняти рішення, спрямовані на організацію проведення з’їзду, зокрема щодо формування питань порядку денного та вирішення питання фінансування цього заходу.

Крім того, 27 березня 2014 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проекті Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» (реєстр. № 4378-1 від 25 березня 2014 року) із скороченим строком підготовки до другого читання.

«У Прикінцевих та перехідних положеннях цього законопроекту, зокрема, зазначено, що з моменту набрання чинності цим Законом повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Вказані органи формуються відповідно до чинного законодавства.

Таким чином, у разі прийняття вказаного законопроекту в другому читанні виникне об’єктивна потреба у терміновому скликанні ще одного позачергового з’їзду суддів України для оновлення складів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (за своєю квотою). Зазначене зумовить невиправдану витрату значних бюджетних коштів на проведення ще одного позачергового з’їзду суддів України (витрати на відрядження делегатів, проведення заходу тощо), а також нераціональну витрату робочого часу делегатів конференцій, з’їзду суддів, членів рад суддів», — йдеться у листі.

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар