Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

2010-2013: бунти проти міліцейського свавілля

0 113

Українці не витримують свавілля міліції і виходять на масові протести, вимагаючи розслідування резонансних кримінальних справ та покарання винних.

Справа Індила

У ніч з 17 на 18 травня 2010 року у Шевченківському райвідділку міліції помер 20-річний студент Ігор Індило. Проти свавілля міліції на акції протесту вийшли студенти у 18 містах України. Під Шевченківським районним управлінням міліції Києва зібралися кілька сотень осіб із вимогою назвати імена тих, хто бив Індила.

Акції протесту продовжувалися і під час судового розгляду справи. Так, стихійні акції протесту викликало судове рішення 5 січня 2012 року, яким дільничому міліціонеру Сергію Приходьку, який затримав студента, призначив покарання у вигляді 5 років умовно. Студенти та громадськість вийшли на акції у Києві, Житомирі, наступного дня – у Сімферополі.

Акції протесту відбувалися і в дні річниці загибелі студента.

А 15 травня цього року Київський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури Києва і направив на новий судовий розгляд кримінальну справу за фактом загибелі Індила. По суті справу розглядатимуть 10 липня.

 

Вбивство в Семиполках

 

4 вересня 2011 року у Семиполках Броварського району Київської області майора міліції Миколу Симоненка розстріляв місцевий мешканець Віталій Запорожець.

Симоненко очолював Калитянський селищний відділок міліції. За словами мешканців Семиполків, знущався над всіма, хто потрапляв під руку.

Вже після вбивства сотні селян зібралися біля будинку матері Запорожця, щоб висловити свій протест проти дій міліції. Жителі Семиполків склали звернення до Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ, у якому йшлося, що головною причиною смерті міліціонера є корупція в міліції, свавілля чиновників і те, що багато злочинів, які чинились в їхньому селі, залишалися безкарними. «Майор Симоненко «кришував» підприємців на своїй території, залякував людей, займався вимаганням», – написали у зверненні, яке підписали понад 90 мешканців Семиполків.

Під час кожного засідання суду у цій справі відбувалися мітинги на підтримку Запорожця. Часто вони завершувалися протистоянням з “Беркутом”, сутичками та арештами.

В кінці червня минулого року суд засудив Запорожця до 14 років ув’язнення.

 

Справа Оксани Макар

 

На початку березня минулого року резонансний злочин у Миколаєві, жертвою якого стала місцева мешканка Оксана Макар, викликав хвилю громадського спротиву.

Вже одразу після поширення інформації про злочин перед будівлею прокуратури Миколаївської області був організований перший пікет. За два дні після трагедії стало відомо, що двох підозрюваних відпустили, а третій бере всю провину на себе. Учасники протесту повідомили прокуророві, що розклеять оголошення з адресами цих хлопців по всьому місті. І навіть спалили опудало ґвалтівника перед вікнами прокуратури.

Наступного дня заарештували всіх підозрюваних. Втім, організатори ще продожували акцію протесту та організували збір коштів.

15 березня мітинги проти беззаконня і на підтримку Оксани Макар відбулися також у Києві, Одесі та Харкові, 16 березня – у Сумах і у Львові.

Як відомо, 10 березня в Миколаєві 19-річну Оксану Макар жорстоко побили, зґвалтували, а потім ще й спробували спалити троє осіб. Потерпілу з опіками 55% тіла було госпіталізовано. А 29 березня вона померла.

Одного з обвинувачуваних суд засудив до довічного ув’язнення, двох інших – до 14 та 15 років позбавлення волі.

 

Справа Олександри Попової

 

Фактично одночасно зі згвалтуванням Макар у Миколаєві стався ще один резонансний злочин. У ніч на 10 березня сильно побили 18-річну Олександру Попову, яка потрапила до лікарні швидкої допомоги з настільки важкими травмами, що впала в кому, з якої змогла вийти тільки через 72 дні. Після цього на мітингах вже звучали заклики не тільки на підтримку Макар, але і Попову. Учасники протестів також почали збирати кошти на лікування обох дівчат.

Її кривдника – Олександра Косінова засудили до 12 років ув’язнення.

 

Бунт у Врадіївці

 

Останній резонансний вияв громадського спротиву проти свавілля міліції стався у селищі Врадіївка на Миколаївщині, де місцеві мешканці у ніч на 1 липня розпочалися протести, у зв’язку зі зґвалтуванням та нанесенням тяжких тілесних ушкоджень Ірині Крашковій. Так, більше тисячі мешканців “штурмували” місцевий райвідділ міліції з вимогою покарати усіх винних у згвалтуванні.

Міліція застосувала сльозогінний газ проти мітингувальників.

Протести продовжилися 2 липня. Близько 500 мешканців Врадіївки зібралися навпроти райвідділку міліції з  портретами своїх померлих родичів, яких закатувала місцева міліція. Мітинг у Врадіївці відбувся ще 4 липня. Учасники вимагали звільнення всіх працівників райуправління міліції, а також прозорого і справедливого розгляду цього злочину, а також тих, які були скоєні в районі раніше. Як повідомляли місцеві ЗМІ, захід не був чисельний і тривав недовго, оскільки місцевих мешканців обурило те, що мітинг став політичним.

Нагадаємо, 26 червня міліціонер Дмитро Поліщук і місцевий таксист Сергій Рябіненко були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Крашковій.

Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 діб, і зараз вони перебувають за ґратами.

Водночас  учасники протесту вимагали арешту старшого лейтенанта Євгена Дрижака, на якого потерпіла вказала, як на учасника її зґвалтування. Вони обіцяли й надалі блокувати райвідділ міліції.

2 липня Дрижака також затримали і перевели у статус підозрюваного. Суд арештував його до 15 серпня. А 3 липня затримали заступника начальника Врадіївського райвідділу міліції Михайла Кудринського, підозрюючи його в приховуванні інформації. Його арештували до 31 серпня. Резонанс справи спричинив відсторонення від посади начальника УМВС України в Миколаївській області Валентина Парсенюка, звільнення керівника Врадієвського райвідділу міліції Віталія Синицького та прокурора цього району Сергія Мочалка.

До речі, акції на підтримку мешканців Врадіївки відбулися, зокрема, в Івано-Франківську, Запоріжжі, Харкові, Донецьку тощо.

Варто також зауважити, що в Україні трапляються випадки, коли свідки резонансних правопорушень влаштовують самосуд винуватцям інцидентів. Так, 7 травня цього року в Івано-Франківську сталася ДТП за участю автомобіля ДАІ. Внаслідок аварії загинув водій вантажного мікроавтобусу “Фольксваген”.

Як заявили деякі очевидці, співробітник ДАІ перебував у стані алкогольного сп’яніння. На місце ДТП прибув начальник обласного ДАІ та заступник начальника прокуратури. У зв’язку з інцидентом також задіяли автобус “Беркута”. Як повідомляють місцеві ЗМІ, обурені свідки події кілька разів намагалися перекинути автомобіль інспектора ДАІ та скандували “Ганьба!”. Крім цього, машину інспектора закидали яйцями та, щоб заспокоїти натовп, міліції нібито довелося застосувати сльозогінний газ.

Автор

Залиште коментар