Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Відсутність коштів на поштові відправлення паралізує роботу адміністративних судів

0 109

Недостатнє фінансування адміністративних судів може поставити під загрозу здійснення адміністративного судочинства, оскільки бюджетні асигнування 2009 року не покривають навіть першочергових витрат на поштові послуги, а це – відправлення повідомлень, телеграм, ухвал суду тощо.

Для Вищого адміністративного суду України, наприклад, середньомісячні витрати суду на поштові послуги становлять більш як 85 тисяч гривень, тоді як у січні цього року виділено лише близько 65 тисяч. Протягом трьох днів січня Вищий адміністративний суд України взагалі не здійснював жодних поштових відправлень, оскільки на рахунку ВАСУ не було ані гривні на ці витрати. Станом на сьогодні грошей на поштові відправлення вистачить лише на десять днів.

Чи з’являться кошти через десять днів – невідомо, але відомо напевне, що відправляти кореспонденцію необхідно буде і через десять, і через двадцять днів, і через місяць. Відсутність коштів на поштові послуги вже нині призводить до суттєвої затримки оформлення та надсилання процесуальних документів учасникам судового процесу.

Ще більш проблемним є стан фінансування окружних та апеляційних адміністративних судів. Упродовж 2007-2008 років потреби цих судів задовольнялись лише на 6-40 відсотків, залежно від напрямку використання коштів. Але у 2009-му стан фінансового забезпечення адміністративних судів досяг критичного рівня.

Для багатьох окружних та апеляційних адмінсудів цього року взагалі не передбачено кошторисних призначень для оплати послуг зв’язку, що унеможливлює процес здійснення ними правосуддя. У найбільш скрутному становищі зараз знаходяться Волинський, Тернопільський та Житомирський окружні адміністративні суди, Окружний адміністративний суд АРК, а також Одеський апеляційний адмінсуд. Деякі окружні та апеляційні адмінсуди тимчасово не призначають справи до розгляду, адже вони просто не мають коштів на відправлення сторонам у справі повідомлень, телеграм, ухвал суду.

Намагаючись розв’язати катастрофічну ситуацію, що склалася цього року з фінансуванням адміністративних судів, Вищий адміністративний суд України в кінці січня – на початку лютого звертався до Голови Верховної Ради України та Секретаріату Президента України з проханням при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачити хоча б мінімальні видатки на утримання адміністративних судів. Від того, чи будуть такі зміни внесені, залежить можливість у 2009 році захищати права та свободи громадян України від неправомірних дій чи бездіяльності чиновників у судовому порядку.

Автор

Залиште коментар