Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

ДПА: Податківці посилюють контроль за дотриманням роботодавцями чинного законодавства про оплату праці

0 98

Про особливості цьогорічної Деклараційної кампанії, роль Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби та ситуацію із погашенням заборгованості по зарплатах суб’єктів господарювання йшлося на прес-конференції, яка відбулася 25 березня 2009 року в ДПА України. З журналістами зустрічалися заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь та директор Інформаційно-довідкового департаменту ДПС Іван Романов.

«Представники Міжнародного валютного фонду та Світового банку позитивно оцінюють результати роботи органів державної податкової служби», – наголосив заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь. Йдеться, зокрема, і про роботу Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби, який розпочав свою роботу 31 березня минулого року. Відтоді громадяни з усіх регіонів України мають можливість отримувати безкоштовні консультації з питань оподаткування за телефоном, факсом та електронною поштою.

«За час роботи цього контакт-центру надано відповіді на 218,7 тис. звернень громадян за телефоном та електронною поштою. Найбільше цікавили платників податків питання щодо податку на додану вартість, оподаткування доходів фізичних осіб, податку на прибуток. Рік роботи показав, що наш центр дійсно необхідний, адже співпраця з платниками податків – найефективніший метод підвищення рівня добровільної сплати податків», – підкреслив Іван Романов.

Суттєво збільшилась кількість звернень платників податків з питань, які стосуються оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, під час проведення Деклараційної кампанії. Так, у І кварталі 2009 року їх питома вага у загальній кількості отриманих звернень платників податків склала 20 відсотків, що на 6 відсотків більше, ніж у IV кварталі 2008 року.

«На сьогодні ми працюємо над створенням відповідного рівня консультативних послуг у регіонах, а також розширення їх спектру. Тобто ми спрямували свою роботу на покращення обслуговування платників податків та оперативного реагування на їх запити», – наголосив заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь.

Комплекс інформаційних, консультаційних послуг, створення належних умов для подачі декларацій та своєчасне проведення перерахунків податку з доходів фізичних осіб стали основними напрямами, на яких зосередили свою увагу податківці під час цьогорічної деклараційної кампанії. На сьогоднішній день населенням уже задекларовано доходів на суму 6948,9 млн. грн., проведено розрахунки по 158 тис. деклараціях. До стягнення нараховано 95,1 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Варто зазначити, що питома вага податків з доходів фізичних осіб щороку збільшується і становить майже 30 відсотків податкових надходжень Зведеного бюджету України, які контролюються податковими органами. У доходній частині місцевих бюджетів податки з фізичних осіб є бюджетоформуючими та становлять, залежно від регіону, від 60 до 85 відсотків доходів місцевих бюджетів.

Для недопущення зменшення надходжень податку з доходів фізичних осіб податківці посилили контроль за дотриманням платниками чинного законодавства про оплату праці та недопущенням випадків виплати заробітної плати без перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб.

Так, з початку поточного року за результатами заслуховування керівників підприємств – боржників на засіданнях тимчасових комісій при держадміністраціях з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, 1,7 тис. підприємств погасили заборгованість із заробітної плати на суму 220,8 млн. грн. та перерахували до бюджету 27,2 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб. Збільшили фонд оплати праці 2,7 тис. підприємств, до бюджету додатково надійшло 3,1 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь ще раз нагадав, що 31 березня закінчується деклараційна компанія та закликав громадян вчасно подати декларації про отримані у 2008 році доходи.

Автор

Залиште коментар