Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

КСУ визнав незаконними підвищення банками процентних ставок

0 102

Дії закону “Про захист прав споживачів” поширюється на споживачів кредитних послуг не тільки на стадії укладання договору, але і на стадії його виконання, тобто клієнт банку може оскаржити через суд підвищення кредитних ставок.

Така позиція випливає з рішення Конституційного суду, прийнятого 10 листопада і оприлюдненого у вівторок, 15 листопада.

З поданням про офіційне тлумачення ряду положень закону “Про захист прав споживачів” до КС звернувся громадянин Андрій Степаненко.

У рішенні КС зазначається, що положення ст. 11 закону передбачають ті права споживачів, які за своїм змістом можливо реалізувати тільки під час виконання договору споживчого кредиту.

Це стосується і права споживача не бути притягнутим під час виконання кредитного договору до оплати платежів, встановлених на незаконних основах, а також бути примушеним достроково повернути суму споживчого кредиту в разі незначних порушень договору.

Також це стосується права споживачів бути захищеним від поширення інформації про невиплату боргу. Тобто фінустанові, яка видала кредит, фактично забороняється передавати інформацію про боржника колекторам.

Варто також відзначити, що позови про захист прав споживачів розглядаються без сплати держмита.

Таким чином, тепер можуть бути оскаржені в судовому порядку величезні неустойки, які були раніше стягнуті банками з позичальників.

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар