Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Юридичні клініки можуть отримати новий статус

0 85

Депутати хочуть включити юридичні клініки в перелік суб’єктів надання первинної й вторинної безкоштовної правової допомоги.

Про це йдеться в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті N9525. Надання юридичним клінікам статусу суб’єктів надання первинної і вторинної безкоштовної правової допомоги в Законі “Про безкоштовну правову допомогу” спричинить ряд неоднозначних змін.

Як пояснюють аналітики Ліга:закон, на сьогоднішній день, відповідно до Типового положення про юридичну клініку вищого учбового закладу, фінансування юридичної клініки здійснюється за рахунок коштів вищих учбових закладів, грантів, добродійних внесків і інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. У зміненому ж варіанті джерелом фінансування юридичних клінік стають також кошти державного і місцевих бюджетів.

Крім того, якщо на сьогоднішній день юридична допомога в клініках повинна, як правило, надається відразу ж при розгляді звернення, то в проекті термін надання таких послуг складає вже 30 днів з моменту звернення.

Разом з цим, відповідно до законопроекту, юридичні клініки можуть отримати широкий круг прав, передбачених Законом “Про безкоштовну правову допомогу” для суб’єктів надання безкоштовної допомоги. Серед них – право на:

– здійснення захисту при проведенні дізнання, досудового слідства, розгляді кримінальної справи в суді;

– участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення;

– ознайомлення в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними документами тощо.

Теги:

правова допомога, юридична клініка

Автор

Залиште коментар