Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

ГПУ передала до суду справу українця, який шпигував на користь Чехії

0 85

Генпрокуратура передала до суду справу “чеського шпигуна”, громадянина С., що обвинувачується у збиранні чи передачі конфіденційної інформації, “яка знаходиться у власності держави”.

Як пише “Комерсант-Україна”, у шпигунстві обвинувачується колишній співробітник держпідприємства “Завод 410 цивільної авіації”. Його було затримано СБУ у травні цього року. Правоохоронці встановили, що обвинувачуваний, займаючи відповідальну посаду на держпідприємстві, “вступив у злочинну змову із представником іноземної держави і за грошову винагороду зібрав і передав відомості у сфері розробок озброєння і військової техніки України та експортного потенціалу в цій галузі”.

Видання зазначає, що саме ця людина виявилася одним із фігурантів скандалу з чеськими дипломатами – полковником Зденеком Кубичеком, аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні, і майором Петрою Новотною, військовим аташе цього посольства.

За даними газети, саме С. надавав дипломатам дані про роботу заводу “Южмаш”, програми розробки літаків Ан-70 і Ан-178, а також технічну документацію станції “Адрос”, що забезпечує активний захист літаків і вертольотів від керованих засобів ураження.

Як повідомлялося раніше, Кубичек і Новотна були оголошені персонами нон ґрата в Україні. Влада ж Чехії відмовилася визнати факт шпигунства і припустили, що висилка дипломатів стала відповідним кроком Києва на надання Чехією політичного притулку колишньому міністру економіки Богдану Данилишину.

Теги:

шпигунство, дипломатичний скандал

Автор

Залиште коментар