Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Судді знайшли спосіб обійти хвалений автоматизований документообіг

0 97

У Калінінському районному суді м. Донецька є спроби несанкціонованого втручання в систему автоматизованого документообігу, що діє з 1 січня 2011 року.

Зокрема, голова суду Володимир Ушенко був позбавлений від розгляду цивільних позовів – в програмі при розподілі таких справ напроти його прізвища ставилася позначка «не слухає категорію». Таким чином, загальне навантаження на голову суду виявилося втричі меншим, ніж на його підлеглих: 22 справи замість 76-91.

Про це кореспондентові ZN.UA повідомили судді Калінінського районного суду, які визнали такі дії В.Ушенко порушенням закону «Про судовий устрій і статус суддів» і Положення про автоматизовану систему документообігу.

При цьому судді стверджують, що раніше, здійснюючи «ручний» розподіл справ, голова зловживав своїми повноваженнями. «Ми вітали появу автоматизованої системи, тому що ручний розподіл справ створював нездорову атмосферу в колективі. Я працюю тут вже вісімнадцять років, і у мене склалося враження, що, розписуючи справи між суддями, голова керувався, головним чином, своїми симпатіями або антипатіями», — вважає суддя Любов Ткаченко.

У Генпрокуратуру і Донецьке територіальне управління Державної судової адміністрації було направлено звернення з проханням провести перевірку.

Проте в ГПУ займатися цією справою відмовилися, посилаючись на те, що цей випадок знаходиться за межами її компетенції, а місцеве відділення ДСА на листи не відповіло.

Голова Калінінського райсуду В.Ушенко коментувати ситуацію відмовився, пославшись на зайнятість.

Наразі розгляд з приводу цього інциденту плануються в центральному офісі Державної судової адміністрації. Найближчим часом буде створена комісія, яка перевірить правильність використання системи автоматизованого документообігу в Калінінському районному суді м. Донецька.

Нагадаємо, затверджене Радою суддів положення про автоматизовану систему документообігу передбачає «об’єктивний і неупереджений розподіл справ між суддями з дотриманням принципів черговості, рівної кількості справ для кожного судді».

Теги:

автоматизована система документообігу у судах

Джерело:

Зеркало тижня

Автор

Залиште коментар