Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Скасовується кримінальна відповідальність за контрабанду

0 82

З 17 січня посилюється адміністративна відповідальність за незаконне переміщення товарів із урахуванням декриміналізації контрабанди товарів. За такий вид злочину буде скасовано кримінальну відповідальність, але зростуть фінансові санкції, повідомляє прес-служба Державної митної служби України

До 17 січня 2012 різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості предметів правопорушень. Якщо вартість предметів правопорушень становила 470 500 грн. і більше,  наступала кримінальна відповідальність, якщо менше – адміністративна. Тепер, у зв’язку з декриміналізацією «товарної» контрабанди, за незаконне переміщення товарів буде наступати тільки адміністративна відповідальність.

Раніше за переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від такого контролю був передбачений  штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян (від 8500 до 17000 грн.) Або конфіскація товарів, а також конфіскація транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскація товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Різниця в адмінвідповідальності після вступу в силу Закону, яким декриміналізуються контрабанда, полягає в тому, що розмір штрафу становитиме 100% вартості товару плюс його безальтернативна конфіскація. За такі ж повторні порушення митних правил передбачається накладення штрафу в розмірі 200% вартості товарів.

Залишається норма про конфіскацію транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскацію товарів із спеціально виготовленими тайниками.

З урахуванням вимог чинного законодавства, остаточне рішення про долю вилучених товарів та транспортних засобів вирішуватиме суд.

Всі ці законодавчі норми повністю відповідають європейській практиці, зокрема положенням Женевської конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів та Кіотської конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур, повноправним членом якої Україна стала минулого року.

Теги:

Державна митна служба України, декриміналізація економічних злочинів

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар