Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Amnesty International засуджує Україну за політичне судочинство

0 106

Amnesty International опублікувала новий звіт стосовно дотримання прав людини в різних країнах світу. Цього року критиці піддано й Україну.

Багато країн світу мають проблеми з дотриманням прав людини. Згідно з новим щорічним звітом правозахисної організації Amnesty International, у 101 країні світу було зафіксовано жорстке поводження та катування зі сторони силових органів. У 91 країні торік спостерігалось обмеження свободи слова й думки. До об’єктів критики потрапили Україна й Азербайджан – країни, в яких цьогоріч проводяться масштабні міжнародні заходи: футбольна першість “Євро-2012” в Україні та Євробачення в Азербайджані.

У звіті Amnesty International проаналізовано ситуацію в 155 країнах – від Афганістану до Кіпру. 2011-й рік був винятковим, адже незліченна кількість людей вийшла на вулиці відстоювати свої права, зазначив генеральний секретар німецького відділення Amnesty International Вольфганґ Ґренц. Демонстрації в Тунісі, Єгипті та Лівії продемонстрували, що ті уряди, які не поважали права своїх громадян, зрештою не змогли втриматись при владі.

Досить критично Amnesty International коментує ситуацію в Азербайджані, який саме приймає пісенний конкурс Євробачення. Нині в країні за ґратами перебувають 17 політичних в’язнів. Організація занепокоєна придушенням протестів та обмеженням права на  мирні зібрання і свободу слова у кавказькій державі.

Amnesty International занепокоєна й ситуацією в Україні, яка невдовзі прийматиме «Євро-2012». Адже тортури та інші види жорстокого поводження так і не були покарані. Окрім того, міжнародні правозахисники не бачать поступу в незалежності судової системи. А системою кримінального правосуддя в країні можуть зловживати з політичною метою. Ґренц наголосив, що на цій спортивній події також не треба замовчувати скарги стосовно порушень в країні. Він також поставив риторичне питання до тих німецьких політиків, які відмовились їхати на «Євро-2012», що вони зможуть зробити для покращення ситуації в країні, не відвідавши її. Щоправда, критики зазнала й інша країна-господар «Євро-2012» – Польща. За даними правозахисників, у ній дискримінуються права ромів, а інколи на них здійснюються расистські напади.

Теги:

Amnesty International, права людини

Джерело:

dw

Автор

Залиште коментар