Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Вимоги до суддів вищого рівня повинні бути посилені

0 58

Ряд вимог до суддів, що хочуть працювати в судах вищого рівня, необхідно уточнити, а деякі і підвищити. Так вважає народний депутат Олена Шустік, автор відповідного законопроекту.

Автор проекту № 11001 пропонує встановити, що судді, які виявили бажання працювати в апеляційних судах, повинні бути обрані на посаду безстроково, а не мати стаж роботи не менше 5 років, як це визначає ч.4 ст.26 Закону «Про судовий устрій і статус суддів». На думку О.Шустик, це логічно, оскільки вперше на посаду судді особа обирається строком на 5 років. Вимоги стосовно стажу у такому разі зберігаються.

Проте інша думка щодо вимог до суддів вищих спеціалізованих судів. Зараз до них висувається тільки умова бути обраними суддями безстроково. У разі схвалення проекту, для того, щоб посісти місце у відповідному вищому суді потрібно буде мати стаж роботи в суді не менше 7 років, і не менше 2-х з яких кандидат трудився в апеляційному суді. Для ефективної роботи на посаді в касаційній інстанції необхідний досвід розгляд справ в апеляції, вважає О.Шустик.

Крім того, як повідомляє ЛігаБізнесИнформ,  пропонується усунути можливість «перекваліфікації» суддів КСУ в працівників Верховного Суду, оскільки останні повинні мати досвід роботи в загальних судах, чим не завжди можуть похвалитися (через відсутність подібних вимог) судді КСУ.

Також автор хоче встановити, що не менше 5 років кандидат в судді ВСУ повинен пропрацювати у вищому спеціалізованому суді. На даний момент є тільки вимога стосовно не менше 15 років стажу роботи на посаді судді.

Теги:

суд, Шустік Олена

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар