Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Іпотечні спори розглядатимуться в третейських судах

0 94

Після трилітньої перерви третейські суди відновлять розгляд суперечок, що стосуються нерухомості: відповідний дозвіл недавно дав Вищий господарський суд (вирішення ВГСУ №5023/2442/11).

Заборона третейським судам розглядати кредитні спори на предмет стягнення заставного майна була введена Законом “Стосовно діяльності третейських судів і виконання рішень третейських судів”, що набрав чинності в 2009 р. Нинішнє ж рішення ВГСУ №5023/2442/11 повертає третейським суддям колишні повноваження з єдиним обмеженням: їм дозволяється розглядати справи по стягненню заставної нерухомості лише у випадках, якщо відповідна примітка включена в кредитні договори до 31 березня 2009 р. (дати вступу закону в силу).

“Але якщо левова частка іпотечних договорів в нашій країні була укладена ще до кризи, те нововведення може торкнутися значного числа позичальників. Відповідні примітки містяться в типових договорах багатьох фінустанов: Укрсоцбанку, Альфа-банку, Дельта-банку, Сведбанку, Універсал банку, банку “Форум”, Ерсте Банку, Платінум Банку і багато інших”, — розповів “ДС” старший партнер адвокатської компанії “Кравець, Новак і Партнери” Ростислав Кравець. За його словами, суми більшості третейських суперечок зазвичай не перевищують 100 тис. грн. При цьому найчастіше до іпотечних справ притягуються два суди: при Асоціації українських банків і при Всеукраїнському фінансовому союзі.

 Юристи стверджують, що рішення ВГСУ зіграє на руку банкірам. “Третейські суди в більшості випадків приймають сторону фінустанов. Вже той факт, що банк закріплює в своєму кредитному договорі пункт, що містить третейську угоду, і залишає за собою право вибору суддів, знижує шанси клієнтів на винесення ухвали на їхню користь”, — констатує керівник південно-української філії адвокатського об’єднання Arzinger Андрій Селютін.

До того ж, потрапляючи до третейського суду, позичальники не можуть удаватися до традиційних прийомів (так званих процесуальних “диверсій”), які дають їм можливість вигравати час при розгляді справ в звичайних судах. Суперечка в третейському суді може бути розглянута протягом двох тижнів навіть в тому випадку, якщо відповідач на судові засідання не з’являється. До того ж законодавчо прописані підстави для оскарження роблять заперечення його рішень майже неможливим.

Теги:

третейський суд, іпотека

Автор

Залиште коментар