Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Підтвердження про сплату судового збору потрібно подавати в оригіналі

0 101

Вищий господарський суд України інформаційним листом відповів на питання щодо оформлення платіжних документів на перерахування судового збору.

У зв’язку з виникненням в судовій практиці питань, зв’язаних із застосуванням Закону «Про судовий збір» Вищий господарський суд України листом від 17.09.2012 р. № 01-06/1260/2012 дав роз’яснення про оформлення платіжних документів на перерахування судового збору.

Чинним законодавством не встановлено яких-небудь спеціальних вимог до оформлення платіжних документів, по яких перераховуються суми судового збору. Отже, таке перерахування здійснюється по загальних підставах, згідно вимогам Закону «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» і відповідним нормативно-правовим актам НБУ.

У разі, коли є сумніви у здійсненні сплати суми судового збору до держбюджету і зарахування його до спеціального фонду цього бюджету, господарський суд має право вимагати у платника податків відповідне підтвердження (довідку) органу Державної казначейської служби України, якому судовий збір був перерахований, про що вказується у визначенні про порушення справи або про ухвалення скарги (заяви) до виробництва.

У листі також наголошується, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про ухвалення платежу готівкою додається до позовної заяви (заяві, скарзі) і повинна містити інформацію про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Варто врахувати, що відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі, копії, в яких застосовані технічні засоби (фотокопії і т.п.), не можуть бути доказом сплати судового збору.

Теги:

судовий збір

Автор

Залиште коментар