Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Заочний вирок

0 134

Верховній раді запропонували внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, які нададуть судам право розглядати кримінальні справи без участі підсудних. З такою ініціативою виступив позафракційний народний депутат Лев Миримський. Відповідний законопроект в опозиції назвали “тоталітарною практикою” і заявили, що документ спрямований проти Юлії Тимошенко “і сотень тисяч інших людей”, яких судитимуть заочно, передає “КоммерсантЪ-Украина”.

“Зараз багато судових справ штучно затягується, я хочу припинити цю практику. Якщо людина (підсудний або відповідач – ред.) попереджена про судове засідання і це юридично доведено, але на суд вона не з’явилася, я пропоную надати суду право ухвалювати рішення про те, щоб наступне засідання проводилося без такої людини”, – пояснив пан Миримський.

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що цей законопроект спрямований проти його підзахисної і “сотень тисяч інших людей, яких судитимуть заочно”. “У цивільних, господарських та адміністративних справах можливість слухання справи без її фігурантів і так існує. Йдеться про зміну базового принципу кримінального провадження! Вони (влада – ред.) вирішили розглядати кримінальні справи без обвинувачених або підозрюваних – це тоталітарна практика! При цьому всі знають, як у нас суди повідомляють учасників процесу”, – заявив пан Власенко, підкресливши, що дана ініціатива “виходить з Адміністрації президента”.

Як відомо, Київський районний суд Харкова з 19 квітня 2012 року розглядає кримінальну справу за обвинуваченням Юлії Тимошенко у фінансових зловживаннях в 1995-1997 роках, коли вона керувала корпорацією “Єдині енергетичні системи України”. Пані Тимошенко ще жодного разу не була доставлена до суду, і засідання неодноразово переносилися.

Лев Миримський запевнив, що його законопроект не пов’язаний з тривалим розглядом кримінальної справи екс-прем’єра. “Причому тут Юлія Тимошенко взагалі? До мене постійно звертаються жінки, які розлучаються і не можуть отримати аліменти, бо чоловік не з’являється на судові засідання! Це головна причина, через яку я вніс такий законопроект”, – сказав пан Миримський. Водночас депутат визнав, що його ініціатива поширюється на розгляд не тільки цивільних, а й усіх інших судових справ.

Джерело:

Коммерсантъ

Автор

Залиште коментар