Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Через Голодомор Україна може подати позов на РФ в Гаазький трибунал

0 100

Україні потрібно домагатись визнання Голодомору геноцидом різними шляхами, заявив федеральний суддя США, один із творців Конституції України Богдан Футей.

«Багато фактів стосовно Голодомору сьогодні вже відкрито й досліджено, але, на мою думку, те, що відбувається сьогодні навколо визнання цих подій, має більше політичного підтексту. Якщо обвинувачувати Росію чи власне комуністичний режим, який організовував Голодомор в Україні, то зрозуміло, що ця держава, яка має одну із ключових позицій у Раді Безпеки ООН, усіляко блокуватиме процес», – вважає Футей.

Тож, на його думку, Україні варто спробувати піти іншим шляхом.

«Зокрема, можна звернутися до трибуналу ООН у Гаазі. Але є одна проблема: міжнародне право передбачає, що обидві сторони мають погодитися з вердиктом цього суду та його юрисдикцією. Зокрема, так було під час процесу «Румунія проти України» стосовно острова Зміїного у 2008 році», – наголошує експерт.

За його словами, Україна сама має подавати судовий позов на РФ, «до якої перейшло 95% власності СРСР».

«Із цього погляду, остання найбільшою мірою відповідає і успадковує відповідальність за дії та злочини радянських часів. За судовим прецедентом, який виник під час процесу «Боснія і Герцеговина проти Сербії» 2007 року, було встановлено, що існує відповідальність держави за акти геноциду, хоча Конвенція 1948-го й не містить окремих положень, які передбачають відповідальність держави. Остання навіть може бути притягнута до відшкодування потерпілим», – зазначає Футей.

Хоча у випадку Голодомору 1932–1933 років не так і багато залишилося живих свідків, стверджує федеральний суддя США, але «є їхні родини».

«Вони (родичі – Ред.) можуть позиватися за те, що рідні потерпіли від Голодомору. В інших країнах теж є правовий механізм, який уможливлює конфіскацію власності в держави, винної у злочинах геноциду, задля відшкодування потерпілим», – заявляє експерт.

Він наголошує, що зараз Україні потрібно діяти різними способами.

«Зокрема, й далі намагатися досягнути визнання Голодомору геноцидом в ООН, а також вести переговори з окремими країнами», – підсумовує Футей.

Як повідомлялось, учені вважають, що жертвами Голодомору стали 4,5 млн українців.

 

Автор

Залиште коментар