Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Transparency International судиться з чотирма міністерствами

0 117

У повідомленні зазначається, що з 80 органів державної влади лише 4 міністерства не надали громадським активістам національної ініціативи «Декларації без декорацій» відкриту інформацію про майнові декларації службовців, а відправили їх шукати ці дані в ЗМІ.

«Зважаючи на недотримання міністерствами законів «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції» Transparency International Україна, як координатор моніторингової ініціативи, разом з Фондом захисту права на доступ до інформації Інституту Медіа Права подали на МВС, Мінприпроди, Міненерговугілля та МОЗ до суду», – йдеться у повідомленні.

«Закон визначає відсилку до загальнодоступних джерел як неправомірне діяння, це змушує запитувача додатково витрачати ресурси на їх пошук та опрацювання. Таку відсилку можна розглядати як звуження змісту й обсягу права на доступ до інформації. Крім того, у міністерств нема дискреції давати чи не давати відомості що визначені законом однозначно як відкрита інформація», – пояснив юрист Інституту Масової інформації Роман Головенко.

Згідно з ухвалою суду від 22 січня відкрито провадження в адміністративній справі до МВС, Міненерговугілля, Мінприроди та МОЗ.

29 січня та 5 лютого під головуванням судді Володимира Келеберди відбулися перші короткі судові засідання, під час яких сторони обмінялися додатковими документами, деякі відповідачі подали письмові заперечення.

Національна моніторингова кампанія відповідності стилю життя високопосадовців України задекларованим ними статкам «Декларації без декорацій» стартувала влітку 2013 року.

40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів під керівництвом Transparency International Україна моніторять декларації держслужбовців. Перевірці підлягає стиль життя міністрів, голів обласних держадміністрацій, мерів обласних центрів, а також усіх їхніх заступників.

В рамках ініціативи вже створено банк декларацій понад як 400 українських високопосадовців України, який містить відомості про їх офіційні доходи та майно за 2011-2012 рр.

Автор

Залиште коментар