Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

СБУ розслідує 16 кримінальних справ за фактом посягання на державний суверенітет

0 119

 

Головне слідче управління Служби безпеки України розслідує 16 кримінальних справ за фактами незаконного посягання на державний суверенітет та територіальну цілісність України, дій, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу, сепаратистських закликів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Так, Слідчим управлінням СБУ відкриті і розслідуються кримінальні справи за фактами зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України з 4 лютого по 6 березня.

Проводиться досудове розслідування за ст.14 та ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України про приготування до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за фактом прийняття 4 лютого на засіданні Президії ВР АР Крим рішення про необхідність втручання Російської Федерації у ситуацію, яка склалася в Україні.

Також розслідується кримінальна справа за ч.2 ст.110 КК від 24 лютого щодо публічних закликів до вчинення дій з метою зміни меж території України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, про приєднання м. Севастополя до Російської Федерації, які були проголошені на мітингу 23 лютого в р. Севастополь.

Слідчий відділ УСБУ в Донецькій області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст.110 КК від 27 лютого щодо поширення в мережі матеріалів про проголошення комітетом народного порятунку Донбасу Народної Республіки Донбас.

В цей же день слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.258 (терористичний акт) та ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) КК про збройне захоплення невстановленими особами адміністративних будинків Верховної Ради і Ради міністрів Криму, порушення громадської безпеки, залякування населення та створення небезпеки життю і здоров’ю громадян.

Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 3 березня про те, що в період з 27 лютого до 2 березня голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов за попередньою змовою з депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим Сергієм Аксьоновим і невстановленими озброєними особами вчинили дії з метою насильницького повалення конституційного ладу України.

4 березня заступником генерального прокурора України складені письмові повідомлення про підозру Константинову і Аксьонову за ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК. Судом винесено постанову про їх затримання. Цих громадян оголошено в розшук.

Слідчі УСБУ в Дніпропетровській області розслідують два кримінальні провадження за ч.2 ст.110 КК за фактом того, що 1 березня невстановлені особи у будівлі виконкому Криворізької міської ради виголошували під прапорами Російської Федерації публічні заклики до вчинення дій, спрямованих зміни меж території України та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Слідчим відділом УСБУ в Миколаївській області розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.110 КК стосовно активістів організацій “Молодіжна єдність”, “Південний фронт”, “Оплот” і “Опір”, які, поширюючи численні листівки, і через соцмережі скликали 5 березня мітинг “Ні кроку назад” біля будівель Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради, спонукаючи під час заходу захопити органи місцевого самоврядування з метою незаконного обрання нового мера Миколаєва, який повинен був заявити про перепідпорядкування влади в регіоні місцевим органам і невизнання законної державної влади України.

В Одеській області слідчими СБУ ведеться кримінальне провадження за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України за вчинення 3 березня протиправних дій невстановленими особами, які намагалися заблокувати Одеську облдержадміністрацію, публічно проголошуючи на мітингу біля ОДА заяви сепаратистського спрямування щодо відділення м. Одеси від України.

Головним слідчим управлінням СБУ проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст. 113 (диверсія) КК про захоплення невстановленими особами 3 березня місця дислокації відділу прикордонної служби “Керч” Державної прикордонної служби України, що має важливе оборонне значення.

Слідчий відділ УСБУ в Донецькій області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст.341 КК за фактом захоплення 5 березня будівлі Донецької обласної державної адміністрації.

6 березня розпочато кримінальне провадження стосовно самопроголошеного губернатора Донецької області Павла Губарєва, затриманого співробітниками СБУ за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

Головним слідчим управлінням СБ України 6 березня розпочато досудове розслідування за фактом порушення депутатами Верховної ради АР Крим порядку, встановленого Конституцією України. Депутати, діючи умисно, з метою зміни меж території України на позачерговому пленарному засіданні прийняли рішення про входження АР Крим до складу Російської Федерації як її суб’єкта. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Джерело:

СБУ

Автор

Залиште коментар