Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

ВАСУ просить парламент пришвидшити прийняття закону про мирні зібрання

0 112

Пленум Вищого адміністративного суду України під час свого засідання прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради України щодо необхідності законодавчого врегулювання питання організації та проведення мирних зібрань.

У зверненні, зокрема, йдеться про те, що в Україні відсутнє чітке правове регулювання питання реалізації права громадян на мирні зібрання, що призводить до численних колізій і суперечностей. «У ситуації правової невизначеності ні учасники мирних зібрань, ні представники влади не можуть будувати свою поведінку на праві. Тільки закон про мирні зібрання зможе встановити єдині правила організації та проведення мирних зібрань», — наголошується у зверненні.

Особливої актуальності вирішення цієї проблеми, на думку суддів Вищого адміністративного суду, набуває в період активізації руху громадянських та політичних сил. За таких умов вирішення судами справ цієї категорії викликає особливу увагу і резонанс у суспільстві.

У зверненні, зокрема наводиться приклад щодо рішення Європейського суду з прав людини у справі «Вєренцов проти України» від 11 квітня 2013 року, який установив порушення статей 11 і 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що випливають із прогалин у законодавстві, що стосується свободи зібрань. «Європейський суд з прав людини підкреслив необхідність термінових конкретних реформ у законодавстві України та адміністративній практиці з метою приведення цього законодавства та практики відповідно з вимогами статей 7 та 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (п. 95 Рішення) — зазначається у зверненні Пленуму ВАСУ.

З метою створення умов для вільної реалізації свободи мирних зібрань в Україні Пленум ВАСУ просить Голову ВРУ прискорити прийняття відповідного закону.

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар