Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Маркіян Галабала: судді, які судили майданівців, «палять справи» і тиснуть на ТСК

0 137

Порушення презумпції невинуватості, штампування рішень про тримання обвинувачених під вартою, ігнорування вимог адвокатів, нехтування фактами побиття активістів «беркутівцями»… Так діяли судді, розглядаючи справи учасників Євромайдану. Про це йдеться у  моніторингу суддівських вердиктів, який представила група громадського спостереження «Озон» та Українська правнича фундація. Діяльність таких суддів перевіряє Тимчасова спеціальна комісія. Там заявляють: розслідувати справи важко, бо документи «горять» і «випадково зникають із судів», а «служителі Феміди» не визнають своєї провини.

Група громадського спостереження «Озон» та Українська правнича фундація провели моніторинг суддівських рішень щодо майданівців. Наприкінці 2013-го – на початку цього року спостерігачі організацій були свідками судових засідань, які тривали до 5-ої ранку, бачили скривавлених активістів, яких тримали за ґратами без надання медичної допомоги, і фіксували порушення прав людини.

Результатами моніторингу став звіт про 82 судові засідання в 63 справах майданівців. У них спостерігачі виявили порушення презумпції невинуватості, права на справедливий суд і права на захист, говорить експерт Української правничої фундації Степан Берко. За його словами, найбільше порушень зафіксовано в Апеляційному суді Києва.

«Озон» та УПФ склали антирейтинг суддів. Саме вони розглядали дві третини справ євромайданівців. Перший в антирейтингу суддя розглянув 20 справ і у всіх випадках він ухвалив рішення не змінювати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Він потрапив під дію закону про відновлення довіри до судової влади України. І його справа та справи інших його колег будуть відправлені до ТСК, що має встановити, чи порушував суддя присягу», – сказав Степан Берко.

Загалом УПФ лише в Києві виявила 14 суддів, які порушували право на справедливий суд.

Суспільство відчуло, що нинішні механізми притягнення суддів до відповідальності не є ефективними, каже Маркіян Галабала, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (маючи на увазі Вищу раду юстиції і Вищу кваліфікаційну комісію). Саме тому в липні й почав діяти цей тимчасовий орган, зазначає він.

Він запевнив: суди стараються максимально уникнути відповідальності: палять судові справи й чинять тиск на членів комісії. Більшість суддів не визнають своєї провини, а один суддя заявив, що на нього здійснювали тиск.

Матеріали перевірки ТСК, за якими встановлене порушення присяги, передають до Вищої ради юстиції. Саме цей орган має ухвалювати остаточне рішення і передати його парламенту. Далі рішення має пройти комітет і голосування на пленарному засіданні. Кінцевим результатом перевірки судді може бути констатація факту порушення присяги, що є підставою для звільнення його з посади.

Водночас Вища рада юстиції зараз не функціонує, бо несформована до кінця. Відповідно матеріали, які Тимчасова спеціальна комісія передає їй, залишаються в підвішеному стані. А судді, порушення присяги якими встановила комісія, і надалі «чинять правосуддя».

Джерело:

Радіо Свобода

Автор

Залиште коментар