Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Відбулося перше засідання Конституційної комісії

0 114

Як відомо, Указом Президента України від 31.03.2015 р. № 190/2015 створено Конституційну комісію (КК), основними завданнями якої є узагальнення пропозицій щодо вдосконалення Конституції України з урахуванням сучасних викликів та потреб суспільства; забезпечення їх широкого громадського та професійного обговорення; підготовка законопроекту щодо внесення змін до Основного Закону; налагодження взаємодії держави, громадянського суспільства та міжнародних організацій з питань підготовки і реалізації конституційної реформи в Україні; забезпечення інформування громадськості про роботу з підготовки пропозицій щодо проведення цієї реформи.

6 квітня в Адміністрації Президента України відбулося перше організаційне засідання Конституційної комісії, в якому взяли участь Президент України, Голова Верховної Ради України та Прем’єр-міністр України.

Як зазначив, виступаючи, Петро Порошенко, важливість Конституції переоцінити важко. У 2010 році відбулася штучна зміна Основного Закону й це не повинно повторитися в новітній історії країни. При тому,як переконаний Президент, Україна повинна бути парламентсько-президентською республікою.

Щодо своїх, повноважень, то Петро Порошенко зазначив, що їх у Президента достатньо і він немає наміру їх збільшувати. «Хіба, що зробити певний «тюнінг».

Із головних завдань, визначених главою держави: 1) децентралізація (але не федералізація) і Президент навіть на референдум готовий, щоб довести, що це «чужа» ідея), а в чомусь навпаки – централізація; 2) удосконалення засад правосуддя; 3) забезпечення прав та свобод людини. За його словами, Конституційна реформа – це консолідація всіх реформ.

Свою позицію щодо завдань конституційної реформи висловив і голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. На його переконання, головне завдання — забезпечити суспільно-політичний консенсус, а зміни до конституції слід відпрацьовувати і приймати блоками. Результатів від комісії очікують вже у липні.

А на думку Прем’єр-міністра України А. Яценюка, децентралізація в Україні може відбутися за зразком Польщі, а замість недоторканості судів потрібно запровадити індемнітет, тобто обмежену недоторканість.

На засіданні також виступили секретар Конституційної комісії О. Філатов (з питань створення робочих груп), екс-президенти України Л. Кравчук (пропонував встановити санкції за невиконання Конституції, ревізувати напрацювання попередніх трьох конституційно-реформаційних органів), Л. Кучма (побажав, щоб це вже була остання Конституція), професор В. Мусіяка (закликав не розвалити хату, не проміняти її на намет, а також не виносити питання Конституції на референдум). На останню тезу Петро Порошенко відреагував уточненням, що мав на увазі лише два «референдумних» питання: мова і державний устрій. Свої позиції бачення завдань реформи висловили також В Буткевич, С. Головатий, Р. Чубаров, О. Сироїд, Ю. Луценко, В. Василенко, М. Оніщук, Я. Романюк. Ішлося, зокрема, про статус суддів, антикорупційні заходи, деполітизація, модель судової системи тощо.

Як підсумок засідання конституційної комісії – створено три робочих групи (по 20 членів у кожній):

1) з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина (голова –В. Буткевич),

2) з питань правосуддя, суміжних правових інститутів та правоохоронної діяльності (голова – О. Філатов).

3) з питань конституційних засад організації та здійснення  державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади (голова – В. Гройсман).

На наступному засіданні яке заплановано 15 квітня, планується затвердити склад робочих груп за напрямами роботи, утворити секретаріат Конституційної комісії; затвердити пропозиції з опрацювання змін до Конституції України за окремими напрямками (технічні завдання для робочих груп) та затвердити загальний план-графік роботи КК.

Володимир КРАВЧУК,

член Конституційної Комісії,

суддя Львівського окружного адміністративного суду,

професор

Джерело:

Юридичний вісник України , 2015, №15

Автор

Залиште коментар