Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Захист культурної спадщини Житомирщини

0 69

Історія – це те, без чого жоден народ, жодна держава не зможе побудувати гідне майбутнє. Тому ми мамо не просто її пам’ятати, а й захищати. Одним із проявів такого захисту є діяльність органів прокуратури щодо культурної спадщини Житомирщини.

На території Житомирщині налічується 10 міст, селищ та сіл, які внесено до Списку історичних населених місць України. Це означає, що вони є історичною цінністю і мають перебувати під відповідною охороною. Насамперед мова йде про захист від руйнувань та забудови. Для збереження самобутності й унікальності кожен такий населений пункт повинен мати історико-архітектурний опорний план. Однак, прокуратура встановила, що опорні плани самостійно розробили лише міста Житомир, Бердичів, Коростень, Звягель та Олевськ.

Відтак пред’явлено до суду 5 позовів про зобов’язання органів місцевого самоврядування розробити охоронну документацію для таких стародавніх містечок як Радомишль, Коростишів, Овруч, а також селищ міського типу Любар і Миропіль.

І ми вже можемо говорити про перемоги у цій справі. Наразі суд визнав протиправною бездіяльність місцевої влади і зобов’язав вжити заходів для розроблення і затвердження історико-архітектурного опорного плану для Мирополя. Позови щодо інших історично населених місць – на розгляді.

Окрім цього, держава дбає й про археологічні пам’ятки, якими теж славляться землі Житомирщини. Органи прокуратури реагують на факти протиправного розпорядження землями історико-культурного призначення. До суду пред’явлено 6 позовів на земельні ділянки загальною площею 91 га.

За одним із позовів Коростишівської окружної прокуратури зобов’язано приватне товариство повернути державі 4 га землі з археологічною пам’яткою-об’єктом культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття», що на лівому березі річки Тетерів. Повідомляється, що ці землі незаконно вибули у власність двох місцевих жителів, які продали їх приватному товариству. Їх намір розробляти піщаний кар’єр на давньому поселенні свого часу викликав значний суспільний резонанс й загрожував повним знищенням археологічної пам’ятки.

Ми маємо невідкладно реагувати на будь-який появ зневаги до нашої історії, адже саме з її допомогою можемо ідентифікувати себе як єдиний народ нашої держави.

Джерело: https://gp.gov.ua/ua/posts/prokurori

Автор

Залиште коментар