Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Розділити майно через суд – допомога адвоката

0 136

Законодавство у сфері цивільних відносин між громадянами зазначає, що після розлучення майно подружжя розділяється на рівні частки. Проте з поважних причин кожен з пари може вимагати від суду встановлення нерівних часток у спільному майні з урахуванням ступеня вкладу кожного з них у створення цього майна. На питання про те, що може бути «поважною причиною» розділити квартиру, дати однозначну відповідь неможливо, оскільки її наявність у конкретному випадку визначається щоразу сукупністю фактичних обставин даної справи, зазначає сімейний адвокат Малик Олександр Володимирович на сайті https://www.malyk.com.ua/service/family/simeinyi-advokat.

Йдеться не лише про розмір заробітку чи інших матеріальних благ, досягнутих кожним із подружжя, а й про обсяг особистої праці кожного з них у вихованні дітей та у спільному господарстві. Тому недостатньо для встановлення нерівності часток те, що лише один із подружжя заробляв, а другий був відданий спільному веденню домашнього господарства та вихованню дітей або не працював за станом здоров’я.

Розлучення та розділ майна

До спільного майна подружжя, на підставі якого буде поділено спільне майно при розірванні шлюбу, належать, зокрема:

  • винагорода, отримана за працю та доходи від іншої прибуткової діяльності кожного з подружжя;
  • доходи від спільного майна та від особистого майна кожного з подружжя;
  • кошти, накопичені на відкритому або службовому пенсійному рахунку кожного з подружжя;
  • суми внесків, зареєстровані на субрахунку, який ведеться в складі рахунку, застрахованого Установою соціального страхування;
  • майно, набуте в режимі спільної власності за рахунок коштів спільного майна;
  • вимоги, набуті в режимі спільної власності;
  • права, набуті внаслідок користування, яке припинилося під час шлюбу;
  • право кооперативної власності на житло, набуте за час спільної власності за кошти спільного майна;
  • акції та частки в капітальних товариствах, придбані під час спільної діяльності за рахунок коштів спільного майна;
  • право оренди квартири, набуте за час спільної сумісної власності на майно.

Оцінка спільного майна

Найчастіше предметом спору між подружжям є визначення вартості окремих активів. Найкращий спосіб зробити достовірну оцінку майна – отримати висновок оцінювача під час судового розгляду, або у разі укладання угоди про поділ майна у нотаріуса, використати звіт про оцінку, складений оцінювачем.

Всупереч зовнішньому вигляду, у багатьох випадках можна врегулювати справу про поділ спільного майна мирним шляхом, дозволяючи прийняти рішення для кожної зі сторін, навіть якщо справа вже знаходиться на розгляді в суді.

Судовий поділ спільного майна повинен охоплювати все це майно і лише з поважних причин може бути обмежений його частиною. До поділу спільного майна відноситься тільки майно. Отже, не можна зобов’язати одного з подружжя сплатити певні борги та звільнити другого від обов’язку сплати цих боргів.

За більш детальною консультацією пропонуємо відвідати сайт адвоката по розподілу майна https://www.malyk.com.ua/service/family/rozpodil-spilnoho-maina або зателефонувати до офісу компанії: (096) 109-76-08, (050) 105-33-11.

Автор

Залиште коментар