Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом, і анонс судових засідань

0 126

Касаційний цивільний суд у складі ВС 8 квітня розглянув справу за позовом про втрату права користування квартирою та виселення. Чоловік подарував квартиру новій дружині, яка подала до суду позов про виселення колишньої, а остання подала зустрічний позов про визнання договору дарування недійсним, оскільки вважала його фіктивним, укладеним лише для того, щоб виселити її зі спірної квартири.

КЦС ВС скасував рішення попередніх судів в частині задоволення вимог про визнання відповідачки такою, що втратила право користування квартирою, та відмовив у задоволенні позову в цій частині. (Постанова Верховного Суду від 8 квітня 2020 року у справі № 335/9876/16-ц (провадження № 61-41224св18).

14 квітня о 15:00 Касаційний адміністративний суд у складі ВС продовжить розгляд справи № 260/309/19, в якій Державна служба геології та надр України просить припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на видобування підземних мінеральних лікувально-столових вод, придатних для внутрішнього і зовнішнього лікування та промислового розливу, виданого Дочірньому підприємству «Санаторій Поляна» ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця».

15 квітня о 10:00 Велика Палата ВС заяву засудженого про перегляд постановлених щодо нього судових рішень у справі № 1-42-2004 у зв’язку зі встановленням порушення Україною ст. 3 Конвенції (рішення ЄСПЛ у справі «Петухов проти України (2)» від 12 березня 2019 року, заява № 41216/13) у зв’язку з відсутністю належної медичної допомоги заявнику під час тримання під вартою та неможливістю скорочення покарання у виді довічного позбавлення волі.

В порядку письмового провадження 15 квітня Велика Палата ВС розгляне зразкову справу № 160/8324/19 щодо видачі довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії військовослужбовцям.

14 квітня Касаційний кримінальний суд у складі ВС розгляне касаційну скаргу захисника на судові рішення щодо засудженого до восьми років позбавлення волі, без конфіскації майна, з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу. Особа обвинувачувалася, зокрема, в тому, що починаючи з літа 2014 року перебувала на службі у воєнізованих збройних підрозділах терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». У квітні 2019 року злочинні дії особи були припинені співробітниками Головного управління Служби безпеки України в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон), які затримали її на території КПВВ «Чонгар». (Справа № 653/1919/19, провадження № 51-6522км19).

15 квітня ККС ВС розгляне касаційну скаргу захисника колишнього першого заступника начальника виправної колонії в Чернівецькій області, який обвинувачувався в тому, що у вересні 2016 року одержав від засудженого неправомірну вигоду у розмірі 5000 доларів США для себе та третіх осіб за вплив на прийняття рішення щодо умовно-дострокового звільнення цього засудженого. Колишній посадовець отримав покарання у виді двох років позбавлення волі, а йому також було призначено додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади, повʼязані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями строком на два роки. (Справа № 722/28/17, провадження № 51-302км20).

16 квітня ККС ВС розгляне касаційну скаргу захисника особи, яка обвинувачувалася в тому, що в січні 2017 року не надала допомогу хлопцеві, який перебував у небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу та не повідомила про такий його стан лікарям, що спричинило смерть потерпілого. Особа була засуджена до покарання у виді трьох років обмеження волі (із застосуванням статей 75 та 76 КК України). На підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» особа була звільнена від відбування призначеного покарання. (Справа № 279/1992/17, провадження № 51-819км20).

Зверніть увагу! У зв’язку з установленим на території України карантином та запровадженою надзвичайною ситуацією сторони у справах можуть заявити клопотання про перенесення судових засідань. Тому ці справи можуть бути зняті з розгляду.

Автор

  • Ковальский Віктор Семенович

    Вищу юридичну освіту Віктор Семенович Ковальський отримав у 1977 році на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1980 році завершив навчання в аспірантурі, отримав звання кандидата юридичних наук. Згодом отримав звання доктора юридичних наук. Життєве кредо: «Казати правду і нічого крім правди». Говорячи про професійні інтереси, він називає книги: не лише фахові, а просто змістовні й корисні. Серед його наукових інтересів: теорія права і держави; права людини; правоохоронна діяльність; трансформації правого мислення. Цій науковій тематиці присвячено майже 500 наукових, науково-практичних, публіцистичних публікацій. Педагог і науковець має численні державні нагороди. Зокрема, почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, відзнаки юридичних відомств, установ та організацій. Головним досягненням Віктор Семенович вважає своїх дітей, які пішли батьківським шляхом. На другому місці – створення першого українського юридичного видавництва «Юрінком Інтер» та газети «Юридичний вісник України». Він вдячний за підтримку колегам та авторам, а також читачам, кількість яких за майже 30 років діяльності видавництва та газети щороку збільшується. Під час цьогорічного конкурсу «Учитель року» Віктор Семенович очікує віднайти кращих знавців-педагогів з основ правознавства в українській школі, а ще – інтерв’ювати переможців та поширити їхній досвід через соціальні мережі та газету «Юридичний вісник України».

    Переглянути матеріали

Залиште коментар