Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Податкові новації з 1 січня 2011року

0 92

Податок на доходи фізосіб

Що було. Основна ставка податку дорівнює 15%, які стягуються з більшості видів доходів — від зарплати до виграшу в лотерею. В той же час, згідно із законом, існують і інші ставки податку: 5% — з доходу по вкладах в банках і кредитних союзах (на цей податок введений мораторій, і за чинним на сьогодні «старим» законодавством доходи по депозитах повинні оподатковуватися лише з 1 січня 2013 року), іпотечним коштовним паперам і від вкладень в інститути спільного інвестування (пайові інвестиційні фонди, недержавні пенсійні фонди (НПФ) і т. д.) 10% — з доходів зарплати по пільговим спеціальностям, що мають важкі і шкідливі умови праці — шахтарі, металурги, хіміки тощо.

Що має бути. По податку на доходи фізосіб є декілька новацій: 1. Введення податку на дохід по вкладах в банках і кредитних союзах відкладається до 2015 року. 2. Буде введений допналог на великі доходи. Стягуватися він буде так: доходи в сумі до 10 мінімальних зарплат в місяць обкладатимуться стандартним податком — 15%, а на суму перевищення нараховуватиметься 17%. 3. Президент повернув право здобуття податкового кредиту громадянам, які відмовилися від здобуття ідентифікаційної коди (наприклад, по релігійних міркуваннях). Закон, що діє на сьогодні, чітко говорить, що податковий кредит можуть оформити лише громадяни, що отримали податковий код. Нагадаємо, що податковий кредит — це можливість повернути прибутковий податок, сплачений з сум, які ви протягом року витратили на оплату навчання, накопичувальну страховку або відсотки по іпотечному кредиту, вклали в НПФ. Для здобуття цих сум потрібно за підсумками року подати декларацію про доходи і документи, підтверджуючі витрати, і чекати грошового переказу від податкової. До речі, в кодексі податковий кредит названий по-новому — податкова знижка.

Плата за землю

Податковий кодекс залишає незмінною плату за земельні ділянки (у населених пунктах), по яких була проведена оцінка, — 1% від суми оцінки в рік. А ось платежі за землю без оцінки збільшуються в 3,2 разу, тобто якщо до кінця 2010 року платіж за ділянку в Києві, Донецьку, Дніпропетровську і Харкові буде 3,15 грн../кв. м, то з наступного року — 10,08 грн../кв. м

Податок на нерухомість

Що було. Як відомо такого податку не існує.

Що має бути. З 2012 року українцям доведеться платити податок на нерухомість. Для квартир площею до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м податок складе до 1% від мінімальної зарплати (на 1 січня звітного року) за кожен квадратний метр. Якби податок стягувався вже цього року, то за кожен «квадрат» довелося б заплатити 8,69 грн. (зарплата на 1 січня 2010 р. — 869 грн.). Тобто квартира в 100 кв. м цього року обійшлася б в 869 грн., а 200-метровий будинок в 1738 грн.

Якщо площа квартири більше 240, а удома — більше 500 кв. м, то ставка податку — 2,7% мінімальної зарплати. Цього року за великі площі житла довелося б платити по 23,46 коп.: квартира площею 250 «квадратами» в рік «з’їла» б 5865 грн., а будинок площею 510 метрами — 11 964 грн.

Маємо деякі нюанси:

1. Податок стягується лише з житлової площі. 2. Якщо у людини декілька квартир або будинків, податок вважається з кожного об’єкту окремо. Тобто якщо у вас дві квартири по 130 кв. м (всього — 260 м), то для вас ставка податку буде не 2,7%, як за загальний об’єм, а 1%. 3. Кодексом передбачена «знижка» в 120 кв. м по квартирі і 250 кв. м для житлового будинку. Вона дається один раз в році на квартиру або будинок, в якому платник податку зареєстрований, або будь-яку іншу квартиру або будинок, якими він володіє (по вибору). Ця «знижка» значно знижує суму податку для тих, хто володіє всього однією квартирою або одним будинком, а якщо їх площа менше розміру «знижки» (а таких квартир і будинків, як ви розумієте, в Україні більшість), власник такого житла фактично звільняється від сплати податку.

Транспортній збір

Що було. Сьогодні транспортний збір (податок з власників транспортних засобів) українці платять при першій постановці авто на облік, а потім щорік. Розмір платежу при першій реєстрації залежить від об’єму двигуна і віку авто, а при щорічних платежах — лише від об’єму двигуна. Ставка щорічного збору для легкових авто складає від 3 до 40 грн. за 100 куб. см, а вантажних — від 15 до 25 грн. Наприклад, за легковичок з об’ємом 1800 куб. см сьогодні потрібно платити 90 грн. (ставка податку — 5 грн. за 100 куб. див.).

Що має бути. Податковий кодекс відміняє сьогоднішній податок з власників транспортних засобів і вводить збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Він оплачуватиметься лише при постановці автомобіля або іншого ТС на облік. Ставка нового збору трохи збільшиться: 3—60 грн. за 100 куб. см для легкових авто і 15—25 грн. за 100 «кубів» для вантажних. А ось щорічна сплата транспортного збору відміняється — його замінюють підвищеним акцизом на паливо (182 євро за тонну замість нинішніх 132). По оцінках деяких експертів, таке підвищення акцизу збільшить роздрібні ціни на бензин на 40—50 копійок, тобто витрати на вміст авто будуть більші, ніж сьогоднішній щорічний податок з транспортних засобів.

Податок на додану вартість

Що було. Ставка податку складає — 20%

Що має бути. У 2011—2013 роках ставу ПДВ буде 20%, а з 1 січня 2014 р. — 17%. Запроваджується автоматичне відшкодування ПДВ. Але таким воно буде умовне: для здобуття відшкодування потрібна буде перевірка, а компанії-одержувачеві потрібно буде відповідати ряду критеріїв, зокрема не проходить процедуру банкротства, не менше року виплачувати своїм працівникам зарплату в 2,5 разу більше мінімальною, не мати боргів по податках і так далі За невідшкодування ПДВ «автоматом» кодексом передбачена відповідальність посадових осіб органів Державної податкової служби і Держказначейства.

Податок з прибутку

Що було. Ставка податку на прибуток — 23%. Підприємства мають право включати покупку послуг і товарів у платників єдиного податку.

Що має бути. Ставка податку поетапно знижуватиметься: у 2011 році — 23%; у 2012 році — 21%; у 2013 році — 19%; з 2014 року — 16%.

Крім того, кодекс міняє систему нарахування податку на прибуток і ПДВ, зближуючи бухгалтерський і податковий облік і відміняючи «правило першої події». Якщо раніше в підприємства зобов’язання по податку на прибуток фактично виникали при першому «контакті» з контрагентом (проплаті грошей або постачанню товарів або послуг), то тепер зобов’язання виникатимуть за фактом постачання товарів, незалежно від проплати. Зауважимо, що підприємствам заборонили в податковому обліку відносити на витрати покупку товарів і послуг від осіб, що працюють по спрощеній системі оподаткування. Відтепер їм доведеться фактично платити зі всіх сум розрахунків з упрощенцами повну ставку податку на прибуток, тобто 23%. Зокрема, це зроблено для того, щоб відлучити від спрощеної системи оподаткування тих, хто користувався нею для оптимізації оподаткування.

Спрощена система оподаткування

Що було. Сьогодні підприємець із зворотом до 500 тис. гривень працює по спрощеній системі оподаткування і платить від 20 до 200 грн. в місяць (ставку встановлюють місцеві власті, але майже скрізь вона 200 грн.). При цьому у підприємця є право приймати на роботу до 10 чоловік. Упрощенцамі можуть бути і юрособи (число працівників — не більше 50, зворот до 1 млн грн.) і платити 6 або 10% від виручки. Альтернативна система для физлиц-предпринимателей — сплата податку на загальних підставах: 15% прибуткового податку і 33,2% платежів до Пенсійного фонду. Але ця схема невигідна.

Що має бути. По наполегливій пропозиції президента була збережена спрощена система оподаткування, що діяла на сьогодні. Єдина зміна: юрособам заборонили відносити на валові витрати на покупку товарів і послуг у СПД. В тих, хто працює з физособами, наприклад, торгує на ринку, проблем не буде. А ось тим, хто працює з юрособами і у кого досить пристойні, близько 200—300 тисяч, звороти, можливо, доведеться переходити на загальну систему оподаткування або реєструвати підприємство. З 2011 року підприємцям доведеться платити єдиний соціальний внесок — 338—458 грн. додаткові до єдиного податку.

До речі, з кодексу вилучена норма, що «упрощенка» існуватиме до 2016 року. Але, говорять, що вже в лютому депутати знову вирішуватимуть — бути або не бути єдиному податку.

Податкові процедури

Що було. Позапланові перевірки проводяться не більше ніж 1 раз на рік за умови, якщо 4 квартали підряд показує збитки. Про перевірку попереджають за 10 днів. Що має бути. У проекті кодексу права податкових були занадто посилені, але зараз встановлена певна рівновага. Наприклад, перевірку податківці зможуть затіяти лише з санкції свого керівництва і повинні будуть під підпис видати платникові копію наказу. Якщо суперечка платника з податковою дійшла до суду, то доводити свою правоту повинен буде не платник, а податкова. Але найважливіше: з 1 січня по 30 червня 2011 року вважається своєрідним періодом адаптації до нових податків, і штрафи за порушення податкового законодавства в цей період не повинні перевищувати 1 гривню.

Теги:

Податковий кодекс, податки

Автор

Залиште коментар