Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Урядовці вирішать законодавчу колізію адмінпорушень

0 83

Кабінет Міністрів вважає необхідним внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконання адміністративного стягнення у вигляді громадських та виправних робіт. Проект відповідних змін, який розробило Міністерство юстиції, було схвалено 3 травня на засіданні уряду.

Як повідомила перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень)» було підготовлено з метою врегулювання проблем, які виникають під час виконання деяких адміністративних стягнень. Так, законопроектом пропонується визначити обставини, які унеможливлюють виконання стягнення у вигляді громадських та виправних робіт: втрата працездатності, призов на строкову військову службу, взяття під варту, засудження до позбавлення волі, невідоме місцезнаходження особи. При настанні вищезазначених обставин законопроектом передбачається заміна громадських та виправних робіт таким адміністративним стягненням, як штраф.

За словам першого заступника міністра юстиції, лише протягом 2011 року кримінально-виконавчою інспекцією було внесено до суду понад 3 тис. подань у зв‘язку з виникненням об’єктивних обставин, які унеможливлювали виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських та виправних робіт. Кримінально-виконавча інспекція направляє такі постанови до суду для вирішення питань, пов’язаних з їх виконанням. Проте суди повертають постанови, посилаючись на те, що Кодекс не визначає порядку вирішення по суті зазначених питань, а його стаття 302 не визначає зазначені обставини як підстави для припинення виконання постанов, що призводить до унеможливлення виконання адміністративних стягнень.

Крім того, законопроектом пропонується врегулювати положення Кодексу щодо визначення заходів реагування за ухилення від адміністративних стягнень у вигляді громадських та виправних робіт. З цього приводу Інна Ємельянова пояснила, що в чинному законодавстві передбачаються правові наслідки ухилення від відбування виправних робіт лише для осіб, притягнутих до такого виду адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства. При цьому адміністративне стягнення у вигляді виправних робіт передбачено санкціями 13-ти статей Кодексу. Також пропонується узгодити положення статей 321-4 та 325 Кодексу в частині обчислення строку адміністративного арешту добами та інші зміни.

Передбачається, що прийняття змін до Кодексу про адміністративні правопорушення врегулює питання виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських та виправних робіт у проблемних випадках. Це, в свою чергу, сприятиме вихованню громадян у дусі безумовного й неухильного додержання вимог чинного законодавства.

Максим Іллюк

Джерело:

ЮВУ № 18-19 (879-880)

Автор

Залиште коментар