Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Орієнтири нового Омбудсмана

0 86

Минулого четверга у будинку Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України на четвертому поверсі у конференц-залі  не було де і яблуку впасти від напливу журналістів, які вперше мали можливість безпосередньо поспілкуватися з новообраним нещодавно Омбудсманом.

 Новий пре-секретар Омбудсмана Тетяна Лупова налаштувала ацудиторію на чекання, заздалегідь вибачаючись за можливу затримку свого шефа. Одначе  Валерія Лутковська продемонструвала незвичну для наших чиновників високого рангу пунктуальність. Вона увійшла з привітною білозубою посмішкою у елегантній чорній сукні і по-хазяйські зайняла місце, котре ще зовсім недавно належало її попередниці. Її невимушена, впевнена поведінка справляла враження. Хоча відчувалося – трохи хвилюється: адже це був для неї своєрідний публічний тест на відповідність новій посаді та, маьуть, довгоочікувана спроба справити враження на журналістів.

Їй це таки вдалося. З перших своїх слів пані Валерія чесно зізналася, що сподівається на підтримку засобів масової інформації  і хотіла би її активно використовувати у своїй діяльноті. Це викликало посмішки на обличччях «акул» пера та мікрофона, одначе, у них не було іронії, скорше схвалення. Таким  дипломатичним вступом Лутковській вдалося від початку спілкування налаштувати зазвичай достатньо прискіпливу, недовірливу  і критично налаштовану журналістську братію на позитив. І надалі під час відповідей на досить гострі, а інколи і дошкульні запитання цей позитив лише підсилювався, бо вочевидь Омбудсман володіла ситуацією і  словом.

Пятнадцятихвилинна  вступна промова Лутковської  була насичена цікавими роздумами щодо планів наступної діяльності.

– За два з половиную тижні, які я провела вже на цій посаді, в мене визріла впевненість у тому, що яким би амбітним, працездатним і здібним не був  Уповноважений, йому важко буде впоратися з усіма тими проблемами, які накопичилися на сьогоднішній день в Україні і які турбують громадян, – сказала Лутковська. – Тому я  визначаю для себе орієнтир і пріоритет – громадянське  суспільство.

Саме горомадянське суспільство, за її словами, запропонувало запровадити так звані інститути тематичних представників Омбудсмана: представника з питань національного превентивного механізму, представник уповноваженого з питань антидискримінаційної політики, гендерних питань та прав дитини, представник з питань соціальних, економічних та гуманітарних прав, а також представник з питань інформаційнлої політики та захисту персональних даних.

Лутковська згадала про дуже важливе для України пілотне рішення Європейського Суду з прав людини від 15 травня, яке ще не набуло статусу остаточного, але вже має спонукати державу для здійснення певних заходів, у якому констатована системна проблема щодо побиття в органах внутрішніх справ, ненадання після цього адекватної медичної допомоги і відсутності ефективного розслідування обгрунтованої скарги.  Влане, про цю проблему всві знають і всі говорять. Яким же має бути з цього приводу завдання представника Омбудсмана з питань національного превентивного механізму? Моніторити подібні випадки в місцях позбавлення свободи у рамках факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. На часі – створення такого механізму, і Омбудсман визначає це як один із головних пріоритетів подальшої діяльності. Єдина можливість його реалізації – створити систему «Омбудсман плюс», яка добре зарекомендувала себе в європейських країнах. При цьому «плюс» – це громадські організації. Лутковська відрекомендувала присутнім Юрія Бєлоусова, який і буде займатися надалі цією проблематикою, та майбутнього керівника секретаріату Уповноваженого – Богдана Крикливенка.  Наталія Іванова, яка працювала і за попередниці Лутковської, займатиметься  економічним блоком і блоком гуманітарних питань. Цією об’явою Лутковська непрямо спростувала чутки про «чистки» в апараті Омбудсмана.

Запитань було багато, одначе першим пролунало саме те, на яке всі очікували: чи має намір пані Лутковська найближчим часом відвідати у СІЗО Юрія Луценка та у Качанівській колонії – Юлію Тимошенко?

– Побуваю обов’язково, і то найближчим часом, але хочу, аби ви зрозумли:  як юрист, я не можу орієнтуватись у своїх висновках виключно на ту інформацію, яку я отримую  з журналістських матеріалів. Інформації, котра накопичилася з цього приводу в апараті Омбудсмана, по-перше недостатньо, а, по- друге, вона вже на даний час застаріла. Зараз я накопичую інфорацію з першоджерел, на яких має будуватися моя позиція, – і так буде й надалі з усіх справ, які знаходитимуться у моєму провадженні, – і  лише після того, як буду готова, зустрінуся з обома персоналіями найрезонансніших справ сьогодення.

Після завершення «неформального спілкування» воно продовжилося у ще більш неформальному форматі за чашкою кави: у щільному гурті журналістів, які обступили її з усіх боків, Лутковська зі своєю «фірмовою» посмішкою кінозірки ще тривалий час задовіольняла журналістську цікавісь.

А у мене від першого контакту з новим Омбудсманом залишилося приємне враження: людина на своєму місці, що у наш час досить рідке явище. Та цей позитив для пані Лутковської – своєрідний кредит довіри. Чи зможе вона його виправдати – покаже час…

 

Володимир ШАРОВ

Джерело:

ЮВУ № 20 (881)

Автор

Залиште коментар