Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Зона ризику: податкова залишається раєм для корупціонерів

0 86

Питання протидії корупції перебуває під особистим контролем Президента України, який наголосив, що ця проблема була й залишається величезною загрозою, а її подолання є обов’язковою умовою подальшого успішного розвитку України. З урахуванням пріоритетів, визначених Главою держави, Генеральним прокурором України приділяється значна увага додержанню законодавства у сфері протидії корупції, зокрема серед службовців податкових органів. Адже правовідносини між платниками податків та працівниками цих органів вважаються в суспільстві одними з найбільш  корумпованими.

Податковці щоденно розглядаються питання законності діяльності підприємців, проводять перевірки, за результатами яких приймаються відповідні рішення. На жаль, з метою одержання неправомірної вигоди інколи такі рішення приймаються не в інтересах держави, а навпаки. Зі свого боку, що також не секрет представники ж суб’єктів господарювання готові різними засобами заохочувати службовців заради вирішення своїх проблем. На виконання Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» правоохоронними органами вжито низку організаційно-практичних заходів щодо протидії корупції в структурах податкової служби.

Лише за шість місяців поточного року виявлено 51 корупційний злочин у цій сфері. Найчастіше це – факти хабарництва та зловживання службовим становищем при вирішенні питань щодо результатів перевірок суб’єктів підприємницької діяльності, нарахуванні податків або  штрафних санкцій. Загальна сума завданих державі збитків становить понад два з половиною мільйони гривень. Унаслідок цілеспрямованої роботи правоохоронців державі відшкодовано більше півмільйона гривень та накладено арешт на майно в сумі майже два млн. гривень.

Варто зазначити, що серед суб’єктів, уповноважених боротися з корупцією, є й підрозділи управління внутрішньої безпеки (УВБ) ДПА, які безпосередньо відповідають за ситуацію в податкових органах. Проте, як з’ясувалося цими підрозділами в регіонах виявляються лише поодинокі факти корупційних правопорушень.

При тому, що в органах Державної податкової служби України в умовах високих корупційних ризиків працюють понад 50 тисяч службовців, в окремих регіонах відділами внутрішньої безпеки не викрито жодного корупціонера, тоді як іншими правоохоронними органами такі випадки встановлені. Зокрема, в таких відносно невеликих за кількістю населення областях, як Вінницька та Кіровоградська, до суду вже направлено по 4 кримінальні справи стосовно хабарників.  Ось деякі приклади. Слідчими органів прокуратури Кіровоградщини завершено досудове слідство стосовно одного з керівників управління по боротьбі з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ДПА України в Кіровоградській області. Як було встановлено, правоохоронець вимагав хабара в сумі 30 тис. гривень за сприяння у зменшенні виявлених перевіркою приватного підприємства порушень податкового законодавства та відопвідно сум донарахованих податків разом із штрафними санкціями. Дану кримінальну справу з обвинувальним висновком  вже направлено до суду для розгляду по суті. Прокуратурою Вінницької області наприкінці травня цього року направлено до суду кримінальну справу стосовно одного з керівників управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, який вимагав та одержав хабар в сумі 10 000 доларів США за непроведення позапланової документальної перевірки одного з підприємств області.

Разом із тим у такому великому регіоні, як Донецький, викрито лише одного корупціонера, а в Луганській області взагалі не виявлено жодного.

Інший показовий приклад. Прокуратурою Одеської області завершено досудове слідство стосовно одного зі слідчих слідчого управління в області за фактом вимагання та одержання хабара в розмірі 15000 доларів США від суб’єктів господарювання за відкриття складського приміщення, яке було опечатане ним під час проведення досудового слідства. Обвинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Не залишаються поза увагою правоохоронців і адміністративні корупційні правопорушення, вчинені податківцями. В 2012 році за направленими до суду протоколами про корупційні адміністративні правопорушення, складеними правоохоронними органами, до адмінвідповідальності притягнуто 48 службовців ДПС. Із них 42 – працівники податкової служби, 6 – податкові міліціонери.

Переважну більшість адміністративних корупційних правопорушень у цій сфері становили факти надання посадовими особами незаконних переваг громадянам, підприємцям при використанні земель та оформленні дозвільних документів. Також мали місце факти порушення обмежень щодо сумісництва та одержання подарунка. Зокрема, за протоколом, складеним прокуратурою м. Кіровограда, до адміністративної відповідальності притягнуто інспектора сектора оподаткування фізичних осіб Кіровоградської ОДПІ, який порушив встановлені законом обмеження щодо використання службового становища та пов’язаних із цим можливостей, з одержанням за це неправомірної вигоди в розмірі 3200 гривень. Після набрання чинності постанови суду його звільнено з посади.

Прокуратурою АР Крим завершено досудове слідство та направлено до суду кримінальну справу стосовно одного з керівників відділу ДПІ у м. Ялта за фактом одержання шляхом вимагання від голови ліквідаційної комісії ТОВ «Джаліта-2000» Н. М. Кондакової хабара в розмірі 22 тис. грн за зменшення штрафних санкцій за актом податкової перевірки. Столичною прокуратурою завершено досудове слідство у кримінальній справі стосовно керівника відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ в Оболонському районі м. Києва,  який за отримання свідоцтва платника ПДВ одержав від представника підприємства хабар в розмірі 3 тис. дол. США.

А прокуратурою Кіровоградської області у червні завершено досудове слідство у кримінальній справі стосовно головного державного податкового ревізора-інспектора Кіровоградської ОДПС, яка протягом 2010 – 2011 років систематично, з корисливих мотивів шляхом зловживання службовим становищем та складанням завідомо неправдивих документів привласнила вилучені готівкові кошти одного з КП Кіровограда, що спричинило державі збитки у сумі 74 679 грн.

Питання реалізації прав і захисту інтересів громадян та держави, а також підприємців, особливо малого та середнього бізнесу, постійно перебувають у полі зору кожного з працівників органів прокуратури. Невід’ємною їх частиною є запобігання і протидія корупції. Тому органи прокуратури і в подальшому докладатимуть усіх зусиль задля підвищення злагодженості, ефективності та результативності своєї роботи.

 

Павло ЗАКЕРНИЧНИЙ,

старший прокурор відділу

Генеральної прокуратури України

 

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар