Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Російська влада видворила USAID

0 88

Американське агентство з міжнародного розвитку згортає свою діяльність у Росії. Про це йдеться в заяві Дердепартаменту США, оприлюдненій 18 вересня.

Як пише lenta.ru, посол США в Росії Майкл Макфол отримав ноту про те, що діяльність агентства має бути припинено з 1 жовтня, на саміті АТЕС, що проходив у Владивостоці з 2 по 9 вересня.

У свою чергу, МЗС РФ пояснило, що діяльність USAID буде припинено у зв’язку з тим, що характер роботи організації не завжди відповідав заявленим цілям. Відповідно до повідомлення відомства від 19 вересня, агентство через розподіл грантів робило спроби впливати на політичні процеси й інститути громадянського суспільства.

За інформацією прес-служби МЗС, Росія відмовляється від статусу одержувача допомоги розвитку у всіх міжнародних організаціях, тому що російське громадянське  суспільство “стало цілком зрілим і не потребує  зовнішнього керівництва”. Також питання в МЗС викликала діяльність USAID у російських регіонах, зокрема, на Північному Кавказі. Інші подробиці не уточнювалися.

Цікаво, що ще напередодні прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив газеті “Коммерсантъ”, що російська влада не мала стосунку до згортання роботи USAID у РФ. З його слів, діяльність у Росії жодної з іноземних організацій не може бути припинено, поки вона підкоряється російським законам.

Зазначимо, USAID було створено при уряді США в 1961 році з ініціативи Джона Кеннеді. Припинення діяльності агентства може позначитися на роботі багатьох освітніх і наукових програм.

Нагадаємо, наприкінці 2007 – на початку 2008 року між Росією й Великою Британією розгорівся скандал навколо відділень Британської Ради. МЗС РФ вимагало закрити центри Ради в Санкт-Петербурзі і Єкатеринбурзі, оскільки організація почала “нахабніти”. У ЗМІ зазначалося, що в керівництво цієї організації входять люди, які пройшли підготовку в спецслужбах, а їх мета – порушити цілісність Росії: частина має відійти до Великої Британії, ще одна – США.

Автор

Залиште коментар