Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Операція «Дерегуляція»

0 91

Минулого тижня Президент України Віктор Янукович підписав доручення цілій низці урядовців щодо деяких  питань дерегуляції. Назбиралося їх аж на 10 сторінок, і кожне могло би у розгорнутому вигляді розміститися ще на стількох же, одначе юристи з президентської адміністрації постаралися надати приписам глави держави якомога лаконічнішої форми.

По суті, це лаконізм чітких наказів, кожен із яких починається фразами «опрацювати питання», «вжити заходів» або  «забезпечити затвердження». Найсуворіші з них адресовані Прем’єр-міністру Миколі Азарову, якому у надзвичайно стислі терміни доведеться  здійснити мало не революційні зусилля  з вирішення цілої низки  застарілих проблем, які не вирішувалися роками.

Приміром, найперша, з якої починається текст доручення, у його стилістиці виглядає так: «опрацювати питання щодо забезпечення реалізації громадянами України незалежно від реєстрації їх місця проживання чи перебування або відсутності такої реєстрації права на одержання медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також прав на одержання паспорта громадянина України для виїзду за кордон, проїзного документа дитини, посвідчення водія, реєстрацію (перереєстрацію) або зняття з обліку транспортних засобів, присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків тощо та розробити проекти відповідних нормативно-правових актів». Термін – до 25 грудня 2011 року.

Відтоді, як КС ухвалив  14 листопада 2001 року своє знамените рішення у справі      N 1-31/2001 за зверненням 48 народних депутатів щодо заміни прописки на реєстрацію, усі перераховані вище вимоги так і лишилися на папері. Звідки у Президента (чи у його юридичних радників) з’явилася така непохитна впевненість у тому, що за якихось  три передноворічні тижні керівник уряду спроможеться владнати те, що не змогли його попередники впродовж десятиліття, – велика таємниця.

Ох, і нелегка ти, шапка Мономаха! Тобто посада Прем’єр-міністра. Навіть маючи бездоганну команду суперпрофесіоналів, Миколі Яновичу доведеться й ночами не спати, аби звитяжно «вжити заходів до унеможливлення встановлення будь-яких не передбачених законодавством надбавок до:

 цін, визначених виробниками, на державні номерні знаки, іншу продукцію, які реалізуються Державною автомобільною інспекцією Міністерства внутрішніх справ України;

вартості бланків проїзного документа дитини, посвідки на постійне та тимчасове проживання для іноземних громадян та осіб без громадянства, паспорта громадянина України для виїзду за кордон під час надання послуг з їх оформлення».

І все це – до 15 січня 2012 року.

Якби ж то на цьому й завершувалися суворі вимоги президентського доручення!  Та далі йдуть завдання, котрі й нещасному Сізифові могли наснитися хіба що у страшному сні. Лише сам перелік п. 5 зайняв би газетну шпальту, тому згадаю найсуттєвіше із отого «забезпечити»: Кабміну під орудою Азарова доведеться підготувати і внести на розгляд ВР аж 6 законопроектів щодо вчинення нотаріальних дій і надання нотаріальних послуг, вдосконалення процедури здійснення державної реєстрації земельних ділянок, іншого нерухомого майна та речових прав на них, про добровільні універсальні електронні картки ідентифікації фізичних і юридичних осіб для надання адміністративних послуг за допомогою засобів телекомунікації, визначивши порядок випуску, видачі та обслуговування таких карток, et cetera, et cetera… І на все про все – півтора місяця, з урахуванням новорічних і різдвяних свят.

Чимало завдань за президентським дорученням перепало і міністру юстиції Олександру Лавриновичу. На пару із міністром охорони здоров’я Олександром Аніщенком вони мають, зокрема, розробити та подати для внесення Президентом України як невідкладного проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері нагляду за дотриманням санітарного законодавства. А з міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-ком-мунального господарства Анатолієм Близнюком розробити та подати для внесення Президентом України як невідкладного проект закону про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна. Термін спливає 30 січня 2012 року.

Завершується президентський документ пропозицією Генеральному прокурору Віктору Пшонці провести перевірку фактів видачі на одну земельну ділянку кількох державних актів на право власності, а також порушення строків видачі громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки за умови подання необхідних документів та вжити за її результатами вичерпних заходів реагування відповідно до законодавства. Пропозиція – не наказ, і якщо не встигне керівник вищого наглядового відомства вкластися у відведені на це три тижні, навряд чи Президент вживатиме до нього суворі санкції.

Дух і буква доручення – посилення боротьби з корупцією. Головна ідея подібних перманентних заходів – аби жорсткою дерегуляцією полегшити долю українського бізнесу. Бізнес чомусь полегшення не відчув. Навпаки, за даними фонду “Ефективне управління”, ситуація значно погіршилася. Дивним чином усі дерегуляційні заходи влади корупцію лише посилюють. І чомусь не виникає особливої впевненості, що без внесення обіцяних Президентом змін до Податкового кодексу нова спроба у вигляді передноворічного президентського доручення під умовною назвою «Операція «Дерегуляція» змінить становище на краще.

Володимир ШАРОВ


Теги:

дерегуляція, Президент України Віктор Янукович, доручення урядовцям, текст доручення, Міністр юстиції Олександр Лавринович, президентський документ, Віктор Пшонка, земельна ділянка, ефективне управління, правові новини

Джерело:

ЮВУ № 48 (856)

Автор

Залиште коментар