Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Правозахисники про Україну: бідність і залежний суд

0 92

Участь в підготовці доповіді взяли близько 30 українських правозахисних організацій. Серед авторів цієї доповіді, зокрема, українська Хельсінська група з прав людини, міжнародний жіночий правозахисний центр “Ла Страда – Україна”, а також Харківська правозахисна група. Текст доповіді використовують Рада Європи, ОБСЄ, Європейський суд з прав людини.

Автори доповіді називають “катастрофічною” ситуацію із забезпеченням соціальних і економічних прав в Україні. “Бідними себе називає чверть населення України; 85% українців, аби вижити, вимушені економити на своєму харчуванні, відпочинку, розвагах і одязі”, – повідомляють автори доповіді. Вони також відзначають скорочення соціальних виплат на Україні, яке восени привело до масових протестів.

На думку правозахисників, держава замість діалогу з протестуючими використовує тактику залякування за допомогою силових структур. Українські правозахисники називають цю тенденцію “загрозливою” для прав людини і передбачають, що вона може привезти до репресій. “І тоді політичні репресії проти уявних ворогів можуть перетворитися на репресії проти всіх”, – заявляють автори доповіді.

Правозахисники також вказують на неповагу до суду в Україні, а гучні недавні процеси проти колишніх членів уряду називають “наругою над правосуддям”.

Ще раніше свою стурбованість судовими процесами у справах опозиційних політиків в Україні висловили в Раді Європи, ОБСЄ, Європейському Союзі і США. Так, справи екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на Заході називають такими, що мають ознаки “вибіркового правосуддя”.

У теж час українські власті заперечують який-небудь політичний підтекст в цих судових процесах, стверджуючи, що суд в Україні є незалежним, а ці процеси – частина масштабної боротьби з корупцією.

Українські правозахисники заявляють, що в країні так і не покращалась ситуація у боротьбі проти тортур і нелюдського звернення. У 2010 році, за даними авторів доповіді, 790 тисяч осіб постраждали від незаконного насильства в міліції, тоді як в 2011 – вже 980 тис..

Про зловживання з боку української міліції не раз заявляла і міжнародна правозахисна організація Amnesty International. У жовтні 2011 року вона обнародувала доповідь, в якій заявила, що проблема тортур в українській міліції так і не вирішена.

Офіційна влада України доки ніяк не відреагували на доповідь українських правозахисників.

Теги:

права людини, правозахисний центр “Ла Страда – Україна”, Харківська правозахисна група, Хельсінська група з прав людини незалежність судової влади, вибіркове правосуддя

Джерело:

Би-Би-Си

Автор

Залиште коментар