Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Українці в Європі протестують проти останнього рішення КС

0 94

 

“Ми, керівники українських громадських організацій останньої хвилі еміграції, виражаємо рішучий протест проти дій української влади, яка руками «незалежного» Конституційного Суду позбавила громадян України, які перебувають за межами Батьківщини, права голосу в одномандатних округах під час наступних парламентських виборів в Україні, призначених на жовтень 2012 року”, – підкреслюється в спільній заяві .

Лідери організацій українців за кордоном заявляють, що влада не тільки не поліпшила умови для вільного волевиявлення громадян за кордоном, а “навпаки – рішенням Конституційного Суду, по суті, вкрала 50% голосів громадян України, які проживають за межами Батьківщини”.

“Цей крок є черговою спробою діючої влади позбавити українців за кордоном їх конституційних прав, а саме: права голосу, а через нього – можливості впливати на ситуацію в державі, на розвиток демократичної України. Це рішення Конституційного Суду є кричущим прикладом заангажованості Суду і порушенням принципів рівного виборчого права”, – переконані лідери організацій українців за кордоном.

На їх переконання, в результаті рішення Конституційного Суду мільйони українців, що працюють за кордоном, не зможуть дати свою оцінку нинішньої влади в ході голосування. При цьому автори заяви переконані, що рішення КС само по собі ставить під сумнів чесність і прозорість парламентських виборів, а також їх результати.

Серед підписантів – керівники 13-ти організацій українців Італії, зокрема голова Християнської громади українців Італії Олесь Городецький, керівники шести організацій українців Португалії, шести організацій Іспанії і шести організацій Чехії, зокрема голова Української Європейської перспективи Богдан Данилишин, а також керівники двох організацій українців Німеччини, одній – українців Греції і одній – українців США.

Як повідомлялося раніше Конституційний Суд України визнав неконституційною норму щодо закріплення закордонних виборчих ділянок за одномандатними округами в Києві, яка передбачена ч. 2 ст. 22 Закони «Про вибори народних депутатів».

Мотивуючи своє рішення, голова КС відзначив, що ця норма не забезпечує принципу рівного і вільного виборчого права виборців, що проживають або знаходяться за межами України, відображення їх волевиявлення, а також зумовлює значне збільшення кількості виборців в Києві, які не пов’язані з територіальною громадою столиці.

При цьому Конституційний Суд в своєму рішенні пригадав рішення Європейського суду щодо застосування аналогічної норми в державі Ліхтенштейн, в якому була визнана можливість відміни права голосування виборців, що постійно проживають за межею країни, не знайомих з особливостями внутрішньої ситуації, які не можуть визначитися зі своїми кандидатами.

Таким чином, українці, що проживають за кордоном, обиратимуть депутатів тільки за партійними списками.

Теги:

Конституційний суд України, вибори народних депутатів

Автор

Залиште коментар