Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Поліцейська держава

0 72

Як пише Микола Хавронюк в «Дзеркалі тижня. Україна», в Україні налічується 358 тис. працівників МВС, тобто 780 на 100 тис. населення. Загальносвітовий же середній показник — 300 поліцейських, а за рекомендацією ООН — 222 на 100 тис. населення.

Причому це — не спадок від СРСР. Адже в 1990 р. в радянській міліції служили 628139 осіб. Населення СРСР  тоді становило 293 млн. 47 тис., тобто на 100 тис. населення було 214 міліціонерів.

У країнах із потужною організованою злочинністю, напруженою військово-політичною ситуацією, поширеними випадками актів тероризму тощо кількість поліцейських також менша, ніж в Україні. Найменше поліцейських — у Норвегії, Фінляндії, Індії , Китаї, Гаїті, а найбільше — в Білорусі та Росії, де зазначений показник становить, відповідно, 1442 і 976.

У нас 27 прокурорів на  100 тис. населення, в Німеччині цей показник — 5, у Молдові — 16, в середньому в Європі — 10, і лише в Росії їх загальна кількість більша — 32 прокурори на 100 тис. населення. Загалом, Україна має явні ознаки поліцейської держави, оскільки від зовнішнього ворога її захищають лише 255 тис. осіб (Збройні сили, Державна прикордонна служба, війська Цивільної оборони, Служба зовнішньої розвідки, Державна спеціальна служба транспорту), а від «внутрішніх загроз» удвічі більше — 477 тис. (МВС, внутрішні війська, Служба безпеки, УДО, Державна пенітенціарна служба, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, прокуратура).

Суддів у деяких державах припадає на 100 тис. жителів: в Англії та Уельсі — 5, США — 7, Молдові — 9, Швеції, Італії — 10, Росії, Румунії — 15. В Україні ж 17 суддів на 100 тис. жителів, і цієї кількості не вистачає, бо навантаження на суддів інколи штучно (і в рази) збільшується у зв’язку з непродуманими діями законодавця.

Отже, громадський порядок, безпеку і правосуддя забезпечують 9,3% представників державного апарату, і отримують вони на це 9,4% видатків державного бюджету. Нібито справедливо, якщо не помічати значного перекосу у бік прокуратури: 145,3 тис. грн. на одного працівника прокуратури на тлі  85,3 тис. — на одного працівника суду і 59,6 тис. грн. на рік — на одного працівника правоохоронної системи загалом. Отже, міліція в Україні численна, але бідна і тому часто вимагає «пожертв» від «благодійників».

Теги:

поліцейська держава, МВС, ГПУ, Прикордонна служба України, суд

Автор

Залиште коментар