Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

ПАРЄ має намір проаналізувати, чи є в Україні політв’язні

0 100

Юридичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи має намір проаналізувати ситуацію в Україні на наявність політичних ув’язнених. Про це сказала співдоповідач ПАРЄ Майліс Репс в інтерв’ю виданню “Коммерсант-Украина”.

“Так, асамблея прийняла визначення, але тепер юридичному комітету ПАРЄ доведеться провести аналіз тих країн, стосовно яких раніше висувалися підозри на наявність політичних ув’язнених, – це Азербайджан, Вірменія, Україна, Росія… На сьогодні у комітеті є домовленість про те, що цю роботу треба проробити”, – повідомила вона.

При цьому, Репс зазначила, що в юркомітеті є різні думки щодо того, чи варто проводити такий аналіз. З її слів, комітету необхідно провести слухання, вивчити позицію експертів з Німеччини, Великої Британії, США, а також представника Європейського суду з прав людини й прийняти рішення.

Репс зазначила, що ця робота може тривати від 6 місяців до 2-3 років.

Вона також зазначила, що для визнання особи політв’язнем необов’язково потрібне рішення Європейського суду з прав людини, досить рішення асамблеї або її комітетів.

Щодо колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Репс зазначила, що Президент Віктор Янукович обіцяв розглянути можливість політичного рішення після проходження всіх рівнів апеляції екс-прем’єром, і ПАРЄ чекає від нього кроків у цьому напрямку.

Як повідомляло агентство, раніше ПАРЄ визначила поняття “політичний ув’язнений”. Відповідно до документа, політичним ув’язненим є особа, яку затримали й позбавили волі, порушивши положення Європейської конвенції про захист прав людини; громадянин, якого затримали з політичних причин без зв’язку з будь-яким злочином, або тривалість позбавлення волі перевищує встановлені строки за злочин, у якому обвинувачується особа. Також таким ув’язненим визнається особа, затримання якої є результатом несправедливого розгляду, пов’язаного з політичними мотивами влади.

Теги:

ПАРЄ, політичний в’язень

Автор

Залиште коментар