Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

У органах досудового розслідування створять організаційно-методичні підрозділи

0 86

Затверджена Інструкція з організації діяльності органів досудового розслідування МВС, яка набуде чинності 20 листопада 2012 р.

Документ передбачає, що органи досудового розслідування повинні будуть забезпечувати захист окремих осіб, суспільства і держави від кримінальних правопорушень шляхом:

– розгляду заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;

– внесення відповідних відомостей про їх здійснення в Єдиний реєстр досудових розслідувань;

– проведення всестороннього, повного і неупередженого досудового розслідування кримінальних злочинів, віднесених до слідства органів внутрішніх справ в порядку, передбаченому КПК;

– вжиття своєчасних заходів для забезпечення відшкодування збитку, заподіяного кримінальними злочинами.

Слідчий здійснює процесуальну діяльність відповідно до вимог КПК. Всі рішення про напрям досудового розслідування і проведення слідчих (розшукових) дій і негласних слідчих (розшукових) дій слідчий ухвалює самостійно, за винятком випадків, коли законом передбачено отримання згоди прокурора, слідчого судді, суду, і несе відповідальність за їх виконання.

Працівникам інших органів і підрозділів органів внутрішніх справ забороняється в будь-який спосіб втручатися в процесуальну діяльність слідчих, зокрема витребувати і перевіряти матеріали кримінальних виробництв, давати в них вказівки або оцінку прийнятим слідчим процесуальним рішенням.

 

Забороняється привертати слідчих до виконання функцій, не пов’язаних з розслідуванням кримінальних правопорушень.

Працівникам органів попереднього розслідування при виконання службових обов’язків дозволяється носіння цивільного одягу.

Крім того, для забезпечення належного контролю за організацією роботи слідчих підрозділів територіальних органів МВС, надання їм практичної і методичної допомоги в досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень в слідчому управлінні (відділі) ГУМВС, УМВС утворюється організаційно-методичний підрозділ (далі – ОМП).

Завдання ОМП полягає в забезпеченні контролю за:

– своєчасним внесенням слідчими відомостей про здійснене кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань, повнотою і достовірністю внесених даних, правильністю попередньої правової кваліфікації кримінального злочину;

– дотриманням спеціалізації слідчих органів досудового розслідування;

– розслідуванням кримінальних виробництв, в яких продовжені процесуальні терміни;

– дотриманням термінів затримання осіб, підозрюваних в скоєнні кримінального злочину, утримання підозрюваних під вартою і домашнім арештом.

Інструкція також містить Перелік нарядів, обов’язкових для ведення в слідчих управліннях, відділах, відділеннях.

Зокрема, передбачений Наряд загального контролю, що містить контрольно-наглядові справи по кримінальних виробництвах з порушеними термінами досудового розслідування, в яких зупинено досудове розслідування, а також по тих, що вимагають особливого контролю у зв’язку з складністю, актуальністю і т.д.

Джерело:

Юрлига

Автор

Залиште коментар