Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Цілі судової реформи не відповідають задекларованим цілям

0 94

Сьогодні лише 7% громадян України довіряють судам, а 72% переконані, що суди не є незалежними. На прохання новинної служби «Німецька хвиля» науковий консультант Центру Разумкова Микола Мельник прокоментував дані опитування та висловив свою думку щодо стану судової гілки влади.

Рівень довіри громадян до судів завжди був низьким, але нині він є особливо критичним. Останнє дослідження Центру Разумкова свідчить, що суди системно почали використовуватися не за призначенням і не за тими принципами, які є природними для правової системи.

Ми констатували, що судова влада перестала існувати як самостійна і незалежна гілка державної влади. Більше того, зараз суди — підконтрольні політичній владі, практично вбудовані в президентську вертикаль влади та в ту правоохоронну систему, яка використовується політичною владою.

Здійснене нами опитування фахівців засвідчило, що справжні цілі судової реформи не відповідають задекларованим цілям. Більшість зі 140 опитаних, серед яких судді, науковці, адвокати, представники правозахисних організацій, співробітники прокуратури, МВС та СБУ, визначили зовсім інші цілі судової реформи: підпорядкування судової влади президенту і встановлення ним контролю над судами, посилення політичного та іншого стороннього впливу на судову владу.

Лише 10% знавців побачили у реформі міжнародні стандарти, зниження рівня корупції та спрощення доступу до судів. Цілком незалежною судову владу називають лише три відсотки опитаних.

Автор

Залиште коментар