Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Річниця КПК

0 111

Набувши чинності в кінці 2012 року новий Кримінальний процесуальний кодекс призвів до скорочення виправдувальних вироків. В адміністрації президента проблеми не бачать.

Самапо собі кількість виправдувальних вироків не є якоюсь окремою метою кримінального провадження. Цей показник – лише один з індикаторів оцінки гуманності кримінального провадження та рівня об’єктивності дій державних органів. Про це в своїй статті для ZN.UA пише Андрій Пойда, керівник управління реформування правоохоронних органів і органів юстиції адміністрації президента України .

“Критики нового КПК поширюють тезу , що кодекс неефективний, оскільки не спричинив суттєвого збільшення кількості виправдувальних вироків … Робити висновок про ефективність нового КПК України, використовуючи тільки кількість виправдувальних вироків, — те ж саме , що оцінювати майстерність автора за кількістю списаних їм аркушів паперу ” , – зазначає автор.

Чиновник упевнений, що існує цілий ряд інших індикаторів, що дозволяють робити висновки про гуманність, ефективність та справедливість кримінального провадження, забезпечення дотримання балансу інтересів окремого громадянина і суспільства в цілому. До них можна віднести, зокрема, кількість осіб, які утримуються під вартою в очікуванні вироку;  активність застосування запобіжних заходів, не пов’язаних з утриманням під вартою; кількість випадків втручання в приватне життя громадян (затримання, обшуки, виклики громадян до правоохоронних органів, негласні слідчі дії тощо); терміни розслідування і судового розгляду; число потерпілих, права яких були відновлені в результаті кримінального провадження , і т.д.

Як зазначає автор, аналіз відповідних статистичних показників демонструє позитивні результати дії нового кодексу :

 – Кількість осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах у зв’язку з обранням запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, зменшилася майже наполовину;

– Широко застосовується домашній арешт (12% від усіх обраних запобіжних заходів). В умовах дії положень старого Кодексу абсолютна більшість осіб, які перебувають зараз під домашнім арештом, містилися б під вартою в слідчих ізоляторах ;

– Істотно зменшилася кількість випадків втручання в приватне життя громадян шляхом проведення обшуків, вилучення документів , ” прослуховувань ” та інших негласних слідчих дій;

– Наближається до 15 % частка виробництв, що завершуються угодою, тобто в умовах, які всі сторони виробництва вважають відповідають їх інтересам .

Джерело:

Право

Автор

Залиште коментар