Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Українська опозиція хоче ліквідувати “Беркут”

0 151

Опозиція пропонує ліквідувати спецпідрозділ МВС “Беркут”. Про це повідомив лідер фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк на брифінгу у Верховній Раді у четвер, 5 грудня, передає агентство “Інтерфакс”. Крім ліквідації спецпідрозділу внесений до Верховної Ради документ пропонує також позбавити спеціальних і військових звань рядового та керівного складу цього підрозділу.

Голова парламентського комітету з прав людини Валерій Пацкан вважає, що “Беркут” є нелегітимним. “У нас є матеріали, положень про спецпідрозділ “Беркут” не існує, немає посадових інструкцій, які було б зареєстровано в Міністерстві юстиції”, – зазначив він.

“Беркут” так само, як і “Альфа”, “Омега”, “Сокіл”, та “Титан” належить до спеціальних підрозділів силових органів України: СБУ та міліції. В Україні свої спецпідрозділи мають також прикордонники, митники й військові. Утім, останніми роками саме “Беркут” регулярно шокував громадськість невиправданою брутальністю й агресивністю, “знешкоджуючи” мітингувальників та демонстрантів. Останній приклад – кривавий розгін мирного Євромайдану з надмірним застосуванням сили у субботу, 30 листопада, а також жорстоке побиття демонстрантів та журналістів біля  АП.

“Такий спецпідрозділ, як “Беркут”, має бути в арсеналі держави, але із визначеною законом кількістю особового складу, із чітко встановленими завданнями та зі строго окресленими способами та засобами їх виконання”, – переконаний експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк. За його словами, в законі також мають бути чітко прописані повноваження та обов’язки “беркутівців”, і головне – що їм заборонено.

Як виявилося, із часу створення “Беркута” у 1992 році та донині вся його діяльність визначена лише в нормативних актах МВС. Це означає, що юридичні механізми їхньої дії – без законодавчої основи – перебувають винятково в руках керівництва МВС, яке, як відомо, змінюється “під владу”.

Згідно з нормативними актами МВС, у 1992 році “Беркут” створювався як міліція швидкого реагування для ефективного використання у боротьбі з організованою злочинністю.

Й тепер пріоритет у зарахуванні до спецпідрозділу мають майстри спорту, кандидати в майстри спорту та першорозрядники силових видів спорту. У МВС повідомили, що нині штатна чисельність „Беркута” становить близько чотирьох тисяч працівників, конкурс на службу – 4 особи на місце, а середньомісячне грошове забезпечення залежно від вислуги років: у рядового складу – 4,3 тисячі гривень, у начальницького – 4,7 тисячі гривень. Нагадаємо, що в середньому в україніській міліції заробітна плата в півтори-два рази менша.

Як випливає із відповіді МВС на запит DW, одержаної у серпні, використання високопрофесійно підготовлених “беркутівців” у боротьбі зі злочинністю нині має другорядне значення. Як наголосили DW у МВС, одним з основних завдань “Беркута” є “забезпечення правопорядку під час проведення загальнодержавних, резонансних громадсько-політичних, спортивно-видовищних, культурно-масових, релігійних та спеціальних заходів”. “Тому працівники цих підрозділів залучаються насамперед до охорони громадського порядку під час проведення заходів з масовою участю громадян”, – пояснили в МВС.

Автор

Залиште коментар