Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Минулого року третину вироків суди ухвалили на підставі угоди сторін

0 103

У 2013 році 35% вироків судів у справах про кримінальні злочини було ухвалено на підставі угод, згідно з узагальненням судової практики, підготовленим Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ).

Про це повідомила секретар судової палати ВССУ у кримінальних справах Валентина Щепоткіна на зустрічі з представниками офісу Ради Європи в Україні, повідомляє прес-служба суду.

За словами судді, застосування цього нового інституту — угод — сприяє скороченню процесуальних строків розгляду справ та «дає можливість уникнути психологічної боротьби між потерпілою стороною і обвинуваченим». У ВССУ вважають, що укладання угод значно зменшує обсяг оскарження вироків.

Найчастіше вироки на підставі угод примирення виносять у справах про крадіжки. З іншого боку, угоди про визнання винуватості притаманні для вироків у справах про злочини, пов’язані з обігом наркотиків, зокрема ст. 309 Кримінального кодексу («Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту»)

Також, зазначила Валентина Щепоткіна, після запровадження нового КПК спостерігається тенденція до зростання кількості виправдувальних вироків. При цьому, за її словами, це стосується не лише справ щодо заподіяння легких тілесних ушкоджень чи інших злочинів невеликої тяжкості, виправдувальні вироки виносяться й у провадженнях щодо умисних вбивств при обтяжуючих обставинах, розбійних нападів тощо. «Оскільки КПК ліквідував інститут повернення справ на додаткове розслідування, то суди приймають кінцеве рішення, даючи оцінку доказам з точки зору їх належності, допустимості та достатності, в тому числі постановляють виправдувальні вироки», – пояснила Валентина Щепоткіна.

Джерело:

ЮВУ

Автор

Залиште коментар