Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Найбільші в Україні хабарі даються за землю

0 176

Найбільш корумпованою сферою виявилась сфера земельних відносин. Про це під час круглого столу розповів Андрій Мартин, доктор економічних наук, завідуючий кафедрою землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України.

“Усі ми знаємо, що для того, аби Україна могла більш-менш нормально розвиватися, для того, аби економіка вийшла зі стану стагнації, нам дійсно треба побороти одну із найбільших проблем – корупцію. Так ось, статистика правоохоронних органів підтверджує цікаву тенденцію – найбільша корупція в нашій державі у сфері земельних відносин. Найбільші хабарі в нашій державі даються за землю. Кожен, хто хоч раз в житті продавав чи купував земельну ділянку, займався приватизацією, знає на власній шкурі в скільки обходяться послуги наших державних чиновників. Скільки коштує реєстрація ділянки, скільки коштує домовитись за оренду землі – знають усі підприємці”, – зазначив експерт.

Насправді подолати корупцію в сфері земельних відносин дуже просто. І зробити це можна за півроку-рік, якщо ніхто не буде ставити палки в колеса. Фахівці вже розробили два законопроекти, які дозволять вже зараз зменшити можливості для корупції. Першим пропонується вирішити проблему із наданням витягів із земельного кадастру. За законом, будь-який реєстратор повинен надавати витяг по будь-якій ділянці. Однак, на практиці українцям доводиться їхати туди, де територіально знаходиться ділянка, і відстоювати усі черги, аби отримати витяг. Законопроектом же пропонується зобов’язати будь-якого реєстратора в будь-якій місцевості проводити.

Іншим законопроектом пропонується скасувати закон про державну експертизу землевпорядної документації. На відповідність вимогам законодавства зараз фактично здійснюється потрійна перевірка цієї документації. “Часто її використовують як адміністративний бар’єр і є українці, які роками не можуть пройти цю експертизу поки не “подякують” кому треба. Водночас ця експертиза не була бар’єром, коли відбувався дерибан лісів під Києвом та приморських ділянок”, – пояснив Мартин.

Джерело:

finance.ua

Автор

Залиште коментар