Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Верховний Суд залишив без змін покарання засудженому до довічного позбавлення волі за жорстоке вбивство неповнолітньої

0 97

15 вересня 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без змін покарання засудженому до довічного позбавлення волі за особливо жорстоке вбивство знайомої йому неповнолітньої. Нагадаємо, це сталося влітку 2015 року на Київщині: хлопець наніс дівчині численні ножові поранення, від яких вона померла, а після цього вкрав її речі та продав їх.

Вироком суду першої інстанції від 8 серпня 2017 року особу визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п. 4 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 185 (крадіжка, вчинена повторно) КК України, та засуджено до довічного позбавлення волі.

Апеляційний суд ухвалою від 2 жовтня 2017 року зазначений вирок змінив, призначивши особі покарання у виді 15 років позбавлення волі.

18 вересня 2018 року ККС ВС скасував цю ухвалу та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Касаційний суд зазначив, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що засуджений є особливо небезпечним для суспільства, а будь-який інший вид покарання, окрім довічного позбавлення волі, не забезпечить мету покарання у виді виправлення засудженого та запобігання вчиненню нових злочинів. Колегія ККС ВС дійшла висновку, що апеляційний суд призначив покарання, яке є явно несправедливим через м’якість.

За результатами нового апеляційного розгляду (ухвала від 14 січня 2019 року) вирок суду першої інстанції щодо призначення особі покарання у вигляді довічного позбавлення волі залишено без змін.

Переглядаючи це судове рішення за касаційною скаргою захисника засудженого, ККС ВС залишив без змін покарання засудженому у вигляді довічного позбавлення волі.

Повний текст постанови ККС ВС у справі № 367/6965/15-к (провадження № 51-1409км18) буде проголошено 21 вересня 2020 року о 15:00.

З постановою ККС ВС можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень − http://reyestr.court.gov.ua/.

Автор

  • Ковальский Віктор Семенович

    Вищу юридичну освіту Віктор Семенович Ковальський отримав у 1977 році на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1980 році завершив навчання в аспірантурі, отримав звання кандидата юридичних наук. Згодом отримав звання доктора юридичних наук. Життєве кредо: «Казати правду і нічого крім правди». Говорячи про професійні інтереси, він називає книги: не лише фахові, а просто змістовні й корисні. Серед його наукових інтересів: теорія права і держави; права людини; правоохоронна діяльність; трансформації правого мислення. Цій науковій тематиці присвячено майже 500 наукових, науково-практичних, публіцистичних публікацій. Педагог і науковець має численні державні нагороди. Зокрема, почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, відзнаки юридичних відомств, установ та організацій. Головним досягненням Віктор Семенович вважає своїх дітей, які пішли батьківським шляхом. На другому місці – створення першого українського юридичного видавництва «Юрінком Інтер» та газети «Юридичний вісник України». Він вдячний за підтримку колегам та авторам, а також читачам, кількість яких за майже 30 років діяльності видавництва та газети щороку збільшується. Під час цьогорічного конкурсу «Учитель року» Віктор Семенович очікує віднайти кращих знавців-педагогів з основ правознавства в українській школі, а ще – інтерв’ювати переможців та поширити їхній досвід через соціальні мережі та газету «Юридичний вісник України».

    Переглянути матеріали

Залиште коментар