Юрінком Прес
“Юрiнком Прес” – провiдне українське видавництво, що забезпечує юридичною лiтературою, журнальними виданнями правоохороннi, судовi та правозахисні органи та організації, навчальнi заклади та науковi установи, а також юристiв, якi працюють в установах i органiзацiях та на пiдприємствах рiзних форм власностi.

Судді перейшли у режим відеоконференцій

0 133

15 квітня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вперше провів судове засідання в режимі відеоконференції, коли сторони у справі перебували поза межами суду і використовували особисті технічні засоби.

Нагадаємо, що можливість проведення таких відеозасідань передбачено Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до процесуальних кодексів. Зокрема, ст. 195 КАС України доповнено ч. 4, в якій зазначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

До законодавчих змін судові засідання в режимі відеоконференції проводилися у форматі, коли сторона у справі перебувала в приміщенні суду, розташованому найближче до місця її перебування.

Як зауважив голова Касаційного адміністративного суду, головуючий суддя у справі Михайло Смокович, така норма, коли учасник справи може брати участь у справі поза межами суду з використанням особистих технічних засобів, для КАС України не нова. Цей режим слухання справ мав запрацювати із запровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у 2019 році, але, як відомо, через технічні проблеми ця система не була введена в дію.

«Прикро, що саме пандемія і карантинні заходи стали поштовхом для впровадження такого режиму судових засідань. У той же час, впевнений, що ця новела буде апробована, добре себе зарекомендує, а тимчасові нормативні зміни залишаться у процесуальному законодавстві й надалі», – сказав Михайло Смокович.

Для підготовки судового засідання в режимі відеоконференції проводиться певна процедура.

8 квітня 2020 року Державна судова адміністрація України наказом № 169 затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду. Цим документом передбачено, що проведення судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку забезпечує комплекс технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному вебпорталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua. Не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зразком, вказавши назву суду, номер судової справи, дату та час судового засідання, своє прізвище, ім’я та по батькові, свій статус у судовій справі, електронну адресу, номер телефону для зв’язку із судом.

Головуючий суддя приймає рішення про проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості, про це рішення співробітник суду інформує учасника справи за номером телефону або на електронну пошту, які вказані в заяві.
До початку відеоконференції секретар судового засідання зобов’язаний перевірити роботу системи.

Учасники судового засідання зобов’язані зайти та авторизуватися в Системі із застосуванням електронного підпису за 10 хвилин до початку засідання, активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису.
Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

[Показана часть сообщения]  Показать полностью

Автор

  • Ковальский Віктор Семенович

    Вищу юридичну освіту Віктор Семенович Ковальський отримав у 1977 році на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1980 році завершив навчання в аспірантурі, отримав звання кандидата юридичних наук. Згодом отримав звання доктора юридичних наук. Життєве кредо: «Казати правду і нічого крім правди». Говорячи про професійні інтереси, він називає книги: не лише фахові, а просто змістовні й корисні. Серед його наукових інтересів: теорія права і держави; права людини; правоохоронна діяльність; трансформації правого мислення. Цій науковій тематиці присвячено майже 500 наукових, науково-практичних, публіцистичних публікацій. Педагог і науковець має численні державні нагороди. Зокрема, почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, відзнаки юридичних відомств, установ та організацій. Головним досягненням Віктор Семенович вважає своїх дітей, які пішли батьківським шляхом. На другому місці – створення першого українського юридичного видавництва «Юрінком Інтер» та газети «Юридичний вісник України». Він вдячний за підтримку колегам та авторам, а також читачам, кількість яких за майже 30 років діяльності видавництва та газети щороку збільшується. Під час цьогорічного конкурсу «Учитель року» Віктор Семенович очікує віднайти кращих знавців-педагогів з основ правознавства в українській школі, а ще – інтерв’ювати переможців та поширити їхній досвід через соціальні мережі та газету «Юридичний вісник України».

    Переглянути матеріали

Залиште коментар